Deventer – De gemeente zoekt naar een nieuwe, creatieve invulling voor buslijn 8, ook wel bekend als de binnenstadsbus. De buslijn stopt per 30 juni 2014 omdat hij te weinig wordt gebruikt, gemiddeld 2 personen per dag. De gemeente zoekt nu naar een nieuwe invulling die beter aansluit bij de wensen van reizigers.

De afgelopen 2 jaar reed buslijn 8 rond in de Deventer binnenstad bij wijze van pilot. Na 2 jaar hebben de provincie Overijssel, de gemeente Deventer en Syntus besloten dat de lijn niet langer rendabel is als lijndienst. Er maken te weinig mensen gebruik van.

Bereikbare binnenstad

De gemeente blijft zich inzetten voor een bereikbare en aantrekkelijke binnenstad. Daarom zoekt de gemeente samen met organisaties en vrijwilligers naar een aantrekkelijk, kleinschalig alternatief. Een goede, bereikbare binnenstad wordt in de toekomst belangrijker. Bijvoorbeeld door de komst van

Binnestadbus Deventer

  • het Stadhuiskwartier
  • het nieuwe theater en filmhuis
  • de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt

De buslijn kwam in 2011 tot stand na een uitgebreide lobby van inwoners en ondernemers uit de binnenstad en de Belangengroep Openbaar Vervoer Deventer (BOVD). Sinds 2000 reden de grote stadsbussen al niet meer over de Brink en kwam er een pendeldienst tussen het station en de Brink.

Wens

De gemeente hoorde vaak de wens van ouderen, moeders met kinderen en minder validen om naar de binnenstad te kunnen met het openbaar vervoer. Daarom verdween de pendeldienst en werd er voortaan een lusroute door de binnenstad gereden. Echter, het aantal passagiers is niet toegenomen.

Dienstregeling

De betrokken partijen, provincie Overijssel, gemeente Deventer en Syntus hebben daarom besloten bij de start van de nieuwe zomerdienstregeling van Syntus op 29 juni 2014 de dienstregeling van lijn 8 te laten vervallen.