Deventer – 20 juli kwamen geschiedenis, heden en toekomst weer prachtig samen in de Adelaarshorst. De bouwlieden van het bouwteam plaatsten de nieuwe stadionklok, aangeboden door het Deventer bedrijf Klok Eco / Senzora.

Hiermee is de opvolger van de eerdere stadionklok, die op de dag af(!) precies 85 jaar geleden werd geplaatst, gevonden. Hieronder het verhaal dat Niet te Kraken schreef over de klok en het mysterie rond diens verdwijning.

 

klokinaabouwDe plaatsing van de vorige klok, precies 85 jaar geleden.

 

In 1930 behaalde Go-Ahead haar derde landstitel. In juli dat jaar werd, ter ere van het behaalde kampioenschap, een groots opgezet kampioensfeest georganiseerd. Hoogtepunt van het feest was een huldiging in het stadion met tussendoor voorstellingen en demonstraties van bijna alle sportverenigingen van Deventer. De Deventer burgerij onthulde speciaal voor deze bijzondere gebeurtenis een geschenk tijdens deze memorabele dag.

Onder trompetgeschal werd een groot laken van een hoog gestalte aan de rand van lange zijde van het veld verwijderd. Een prachtige imposante klok, staande op een hoog voetstuk, kwam er onder vandaan. De klok werd vervaardigd door de fa. Korz, die destijds een klokkenwinkel had op de plek waar nu de HEMA is gevestigd.

De klok heeft jarenlang pontificaal op deze plek gestaan en op vele wedstrijdfoto’s uit de periode na 1930 valt de klok gelijk in het oog. Letterlijk en figuurlijk een prachtig tijdsbeeld.

Jaren later toen Go-Ahead in 1963 promoveerde naar de eredivisie, werd het hoog tijd dat er aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune een overdekte tribune werd gebouwd. In de volksmond heet deze tribune tot op de dag van vandaag ‘de IJsseltribune’. Er was geen plek meer voor de klok uit 1930 en op aandringen van de clubmanager van die tijd, Wim Beltman, werd de klok verwijderd.

In diverse publicaties kort na het verdwijnen van de stadionklok wordt stellig beweerd dat de klok (of gedeelten ervan) onder de huidige IJsseltribune zou zijn beland en zich daar tot op de dag van vandaag nog steeds bevindt. Dit wordt tot op de dag van vandaag door menig ‘supporter op leeftijd’ en oud Go-Ahead spelers bevestigd.

Zie hier meer beeldmateriaal van de klok: http://www.niettekraken.nl/het-mysterie-van-de-stadionklok/

Deklok

Foto huidige klok: Einte van Wenum
Foto klok 1930: Niet te Kraken