Deventer- De Gezondheidsdienst voor Dieren, gevestigd in Deventer, waarschuwt voor de giftige Jacobskruishuid. Jacobskruiskruid is giftig voor paarden,runderen,schapen,geiten, kippen en varkens.

Er bestaat een groot aantal kruiskruidsoorten. Van deze soorten komen in ons land meerdere soorten voor: onder andere klein kruiskruid (Senecio vulgare), waterkruiskruid (S. aquaticus) en jacobskruiskruid (Senecio jacobaea of Jacobaea vulgaris). Deze planten bevatten alkaloïden die vooral de lever kunnen aantasten.

Klinische verschijnselen zijn vermagering, geen eetlust, verstopping en persen. Meestal met aantasting van de lever tot gevolg. Uiteindelijk kunnen de dieren sterven.

Schapen zijn weinig gevoelig voor vergiftiging met jacobskruiskruid omdat in hun pens de gifstoffen van deze plant worden afgebroken. In sommige landen worden schapen daarom zelfs gebruikt om ‘voor de koeien uit’ te weiden.

Ook in hooi blijft jacobskruiskruid giftig.

jacobskruiskruid

**AANVULLING**

Giftige planten

Veel planten bevatten stoffen die giftig zijn voor o.a. schapen, geiten, paarden en runderen. Toch ontstaan er zelden gevaarlijke situaties. In een aantal situaties is de kans dat de dieren van giftige planten eten groter. Bijvoorbeeld wanneer de dieren bij tuinafval of slootafval kunnen komen of in de wei lopen tijdens bijzondere omstandigheden. Lees meer

Als het u opvalt dat een dier ongewoon gedrag vertoont (bijvoorbeeld braakneigingen, diarree, speekselen, trillen, enzovoort), zoek dan in de omgeving naar mogelijk giftige planten. Verdachte planten kunt u voor onderzoek opsturen naar de GD. Ook kan de GD op een overleden dier sectie-onderzoek verrichten. Lees meer

Hieronder vindt u een overzicht van verschillende planten die giftig zijn voor dieren. Per dier hebben we aangegeven of het gevoelig is voor de plant. Let op! Dit is geen volledig overzicht van alle giftige planten, maar slecht een kleine samenvatting.