Deventer – Donderdag 29 september is de Week tegen Eenzaamheid gestart. Een week waarin ontmoeten en verbinding centraal staat. Om aandacht te vragen voor de talloze mooie initiatieven die er door het land georganiseerd worden, gaat het ministerie van VWS met ‘Beppie on Tour’. Op vrijdag 30 september was Beppie, een opvallende camper in jaren ’60-’70-stijl, te vinden bij Gouwe Ouwe in Borgele, Deventer.

Ruim 80 ouderen kwamen vrijdag naar Gouwe Ouwe om weer even terug te gaan naar de tijd van toen. In het decor van de kroeg en dancing van weleer werd samen gezongen, gedanst en gesjanst op live muziek, gespeeld door beroepsmuzikanten. Van meezingers en tranentrekkers tot rock and roll. Het is een van de geluksmomenten die mogelijk gemaakt werden door de lokale coalitie Eén tegen Eenzaamheid: een samenwerkingsverband van verenigingen, welzijnspartijen en organisaties samen met buurtbewoners en ondernemers. Ook 6 studenten van Saxion sloten aan.

Beppie stond buiten voor iedereen die even wil beppen. Over verhalen van toen en nu. Of waar iemand tegenaan loopt. Onder het genot van een kopje koffie en een koekje. In Deventer was dit in samenwerking met de lokale partners en Stichting De Tijdmachine. Door samen op te trekken kunnen we mensen laten zien wat er allemaal is en waar nodig doorverwijzen naar leuke activiteiten, mooie initiatieven, maar ook naar hulp als dat gewenst is.

‘Gouwe Ouwe is het resultaat van een rondvraag in de wijk’, geeft Elise Steunebrink, kartrekker van de lokale partners aan. ‘Wij zijn met een camper de wijk ingegaan en hebben mensen uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken. Gewoon gezellig en om te kijken wat er leeft en ook om de vele mogelijkheden die Deventer rijk is, te laten zien. Op een zeker ogenblik hadden we zelfs 40 mensen bij de camper, het mobiele buurthuis. We spraken bijvoorbeeld een meneer die in zijn woonsituatie voornamelijk vrouwen om zich heen heeft. Hij miste het mannelijk sociaal contact. Diezelfde week is hij voorgesteld bij een mannenclub bij hem in de wijk. En buurtbewoners die gezellig samen koffie zaten te drinken bij de camper en gedurende het gesprek erachter kwamen dat ze in hetzelfde portiek wonen. Zij gaan nu vaker koffie met elkaar drinken. Mensen gingen met een glimlach weer weg bij de camper.’

‘In Borgele kwam meerdere keren de wens naar voren om regelmatig wat te kunnen doen samen in wijkcentrum De Schalm. Diverse bewoners wilden meehelpen. De organisatie van Gouwe Ouwe ondersteunende dit en zette het netwerk van partners in. Lokale ondernemers en buurtbewoners flyerden en nodigden buren uit die wel een leuke middag konden gebruiken. Het lokale Krasse Fratsenkoor verzorgde het voorprogramma. Buurtbewoners hebben hun eigen vervolg op Gouwe Ouwe aangekondigd en bezoekers uitgenodigd voor nieuwe activiteiten. Het werd een zeer geslaagde middag. Zo kwamen twee dames laaiend enthousiast naar buiten: “Wij vinden onszelf niet oud, wij zijn belegen!” riepen ze lachend. “We hebben een geweldige middag gehad! We hebben alle nummers meegezongen, gedanst, veel lol gehad en een volgende keer zijn we er graag weer bij!”.

De lokale partners zijn van plan meer geluksmomenten te helpen creëren en samen met buurtbewoners, organisaties en ondernemers nog meer inwoners van de gemeente te bereiken.