Deventer – Dit jaar neemt de gemeente Deventer veel belangrijke wegen onder handen.

In 2013 komen ondermeer nog aan de beurt: De Wilhelminabrug, Welle, Looweg, Nico Bolkesteinlaan, de Zwolseweg en de Knoop (kruising N348, Zweedsestraat)

Op sommige wegen past de gemeente een nieuwe techniek toe. Het asfalt krijgt hier een verjongingskuur.

Het onderhoud is nodig, omdat de lange winter en de grote temperatuurwisselingen voor veel schade aan het asfalt heeft gezorgd. Dit is bijvoorbeeld te zien op het Pothoofd, waar het asfalt ‘rafelt’. Hier krijgt het asfalt een nieuwe deklaag, nadat de beschadigde laag wordt verwijderd.

Nieuwe techniek

Op sommige wegen wordt voor het asfalteren een nieuwe techniek gebruikt. “Die techniek zorgt ervoor dat het bitumen weer soepel wordt”, legt Giel Euverman van de gemeente uit. “Bitumen is het materiaal dat alle ingrediënten bindt die in het asfalt zitten. Bij deze techniek brengt een machine een vloeistof aan op het asfalt, dat daardoor een roze schuimlaag krijgt. Deze is na 2 uur in het asfalt getrokken. Het verkeer kan daarna gewoon weer over de weg. Het asfalt is dan soepeler en minder gevoelig voor slijtage en beschadigingen.”

Lagere kosten onderhoud

Door de nieuwe techniek is het onderhoud goedkoper, vertelt Euverman uit. “Regulier onderhoud is de goedkoopste manier om wegen te onderhouden. Door op tijd aandacht te besteden aan wegen, kunnen we het af met onderhoud dat minder intensief is. Dat is daardoor ook minder duur. Zo verlengen we de levensduur van wegen en is de overlast voor weggebruikers en omwonenden kleiner.”

Planning

De planning van de werkzaamheden is:

  • Pothoofd: begin september
  • Hanzeweg, Zutphenseweg: half september
  • Zwolseweg: eind september
  • De Knoop (kruising N348, N344): eind september
  • Looweg: begin oktober
  • Nico Bolkesteinlaan: begin oktober
  • Wilhelminabrug: oktober
  • Welle: oktober

Alle werkzaamheden duren tussen de 3 en 5 werkdagen.

Themasite Openbare ruimte

Op de themasite Openbare ruimte vindt u meer informatie over onder andere het onderhoud dat de gemeente uitvoert. Kijk op Openbareruimte.deventer.nl.