Deventer – Dinsdag 26 april vond de spannende en feestelijke finale van de Deventer Innovatieprijs 2022 plaats. Acht finalisten mochten hun plan pitchen in de Gasfabriek in Deventer. De grote winnaar is het Volkshuis geworden met de Volksakker: een permacultuur tuin, opgebouwd en onderhouden door medewerkers met een verstandelijke beperking en hun begeleiders.

Dit plan is door een deskundige jury verkozen tot het meest innovatieve plan, dat sociaal en duurzaam de grootste impact gaat hebben op de Deventer samenleving.

De Deventer Innovatieprijsvraag is bedoeld om startende ondernemers te inspireren hun innovatieve ideeën concreet vorm te geven en uit te voeren. Winnares Jessica Heggers van Volksakkers: “Het was een spannende finale, we zijn heel erg blij dat we gewonnen hebben. Voor het Volkshuis was het een zoektocht om op innovatieve wijze onze continuïteit te waarborgen. Met het winnen van deze prijs, en daarmee heerlijk en eerlijk eten uit eigen tuin op tafel te zetten, is een enorme erkenning voor onze medewerkers en ons plan.”

Dit initiatief verdient daarmee € 25.000. De tweede prijs (€ 15.000) is voor Klussendienst Zandweerd ‘Van de wijk, voor de wijk’ en derde plek (goed voor € 10.000) is gegaan naar Strobox, zij bouwen aan een opleidingstraject ecologische en bio-based op MBO niveau.

Deskundige jury

De jury bestaat uit vijf deskundige mensen die een innovatieve rol in Deventer vervullen. Namelijk Matthijs Nijboer, voorzitter van het Cambio Innovatiefonds, Lisette Bosch, Circulus, Marc van ’t Oost, Ondernemershuis Deventer, Lieke Landré, Sync OK Café en Marco Kok, MKB Deventer. Samen stonden zij voor een moeilijke keuze om uit de acht innovatieve plannen een winnaar te kiezen.

Training

De Deventer Innovatieprijs 2022 wordt in samenwerking met Gemeente Deventer en het Cambio Innovatiefonds georganiseerd. Zij werden ondersteund door MKB Deventer, Go Ahead Eagles en het Ondernemershuis. Het Ondernemershuis ondersteunde de deelnemers door het verzorgen van een op maat gemaakte training. In die training gingen ze aan de slag met het omzetten van hun vernieuwende ideeën naar een goed onderbouwde businesscase. Die businesscase hebben zij gepresenteerd op de finaledag.