Deventer- De Tweede Wereldoorlog blijft in de belangstelling staan. Zelfs na 75 jaar komen er nog steeds nieuwe verhalen aan het licht over de gruwelijkheden die het nazisme heeft aangericht. In het kader van 75 jaar vrijheid organiseren Deventer Verhaal en Archeologie Deventer op donderdag 1 oktober a.s. een lezing over de Tweede Wereldoorlog in onze eigen omgeving.

De Tweede Wereldoorlog anno 2020 door Ewout van der Horst
Ewout van der Horst, de nieuwe directeur van Deventer Verhaal, hield zich als projectleider 75 jaar vrijheid bij het Historisch Centrum Overijssel intensief bezig met de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog anno 2020. Met collega’s Martin van der Linde en Marco Krijnsen sprak hij met laatste hoogbejaarde ooggetuigen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers in Overijssel, en legde hun emotionele getuigenissen vast in het boek ‘De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45.’

Aan de hand van persoonlijke verhalen en aangrijpende filmbeelden vertelt Van der Horst over de impact van de Tweede Wereldoorlog op het leven van gewone mensen. Hij zoomt daarbij in op een aantal regionale verhalen zoals over het omstreden Politie Opleidingsbataljon in Schalkhaar en de vervolging van Joodse Deventenaren.

De V1 van Wilp door Bart Vermeulen
Op 8 maart 2020 moesten de bewoners van 560 huizen in Wilp hun huis verlaten. Enkele maanden daarvoor werd bij werkzaamheden aan de snelweg A1 een V1 gevonden waarin springstof en ontstekers nog aanwezig waren. Tijdens de lezing gaat Vermeulen, archeoloog bij gemeente Deventer, in op de vondst van de V1, de ruiming door de Explosievenopruimingsdienst en de geschiedenis van de inzet van de V1 vanuit Gelderland en Overijssel.

Eind 1944 moesten in de gehele provincie Overijssel en een deel van aangrenzend Gelderland grote groepen mensen van de Duitse bezetter hun woning verlaten. Kort daarna werden met donderend geraas de eerste V1’s afgeschoten. Het Duitse ‘wonderwapen’ was verre van perfect. De V1 maakte niet alleen in het doelgebied Antwerpen slachtoffers maar overal langs de route van Oost-Nederland naar België. Ook bij Wilp kwam een V1 vroegtijdig naar beneden. De V1 ging niet af en werd ook niet door de bezetter opgeruimd. Meer dan 75 jaar bleef de V1 onopgemerkt in de bodem achter.

U bent donderdag 1 oktober 2020 van harte welkom in de Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 38 te Deventer om deze lezingen bij te wonen. Het programma begint om 20.00 uur. De lezingen duren samen ongeveer anderhalf uur. Inloop en koffie vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren

Foto: EOD