Quirem Medical heeft zich gevestigd in de huidige R&D locatie van Avantor Performance Materials, het Amerikaanse Chemiebedrijf dat heeft aangekondigd in 2016 zijn productielocatie en R&D afdeling te verplaatsen naar het buitenland. Quirem Medical heeft de volledige R&D locatie van Avantor overgenomen aan de Zutphenseweg 55.

CEO Jan Sigger verwacht in drie jaar tijd te groeien naar 25 medewerkers. Een deel van de medewerkers die nu in dienst worden genomen, komt van het vertrekkende Avantor. Hierdoor blijft een deel van de hoogwaardige werkgelegenheid behouden voor Deventer.

Regionale economie

“De komst van Quirem Medical naar Overijssel is van groot belang voor de ontwikkeling van de regionale economie en de stimulering van de werkgelegenheid. Daarnaast is het een belangrijke impuls voor het toeleverende mkb. Ik wens het bedrijf een succesvolle toekomst toe. Oost NV heeft in dit proces een belangrijke rol gespeeld. Ik raad bedrijven met vestigingsplannen in Overijssel sterk aan om in contact te treden met Oost NV en gezamenlijk de mogelijkheden te analyseren”, aldus Eddy van Hijum, Gedeputeerde Economie, provincie Overijssel.

Medische industrie

“Soms kan het snel gaan in de medische industrie. Nog niet zo lang geleden waren wij op zoek naar financiering voor de volgende fase van onderzoek. Onlangs hebben wij een sterke strategische partner gevonden in de Japanse medtech multinational Terumo, hebben daarnaast product goedkeuring verkregen voor de Europese markt en nu dus een eigen bedrijfslocatie betrokken in Deventer.“ – aldus Jan Sigger, CEO Quirem Medical.

Groeimarkt interventionele oncologie

Quirem Medical is een spin-off van het UMC Utrecht en richt zich op één van de grootste groeimarkten in de medische technologie: interventionele oncologie. Dit specialisme richt zich op de verbetering van de visualisatie, bereikbaarheid, en behandeling van tumoren. Specifiek ligt de focus van het bedrijf op de behandeling van levertumoren door middel van radioembolisatie. Dit is een vorm van inwendige bestraling die momenteel alleen beschikbaar is voor patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden en niet meer reageren op chemotherapie. Quirem verwacht uiteindelijk ook patiënten in een eerder stadium van hun ziekte met succes te kunnen behandelen.

Hoe het werkt

Tijdens de behandeling spuit men kleine radioactieve bolletjes in via een slangetje (katheter) dat men in de leverslagader plaatst. De radioactieve bolletjes lopen vast in de bloedvaten rondom de tumor en geven daar hun straling af, met als doel de tumorcellen te vernietigen. Quirem Medical heeft een nieuw type bolletje ontwikkeld voor deze behandeling op basis van het metaal holmium. De bolletjes worden radioactief gemaakt in een onderzoeks-kernreactor zoals we die in Nederland in Delft en Petten hebben. Het unieke van deze nieuwe bolletjes is dat de verdeling ervan in de lever heel nauwkeurig zichtbaar gemaakt kan worden door middel van beeldvorming van de radioactieve straling of het metaal holmium in de bolletjes met behulp van MRI. Dit in tegenstelling tot de tot nu toe beschikbare producten voor radioembolisatie.

Oost nv

Oost NV heeft een belangrijke rol gehad bij de locatiekeuze en het samenbrengen van Quirem Medical en Avantor. In eerder stadium haalde Quirem Medical twee financieringen binnen: een ‘preseed’ en ‘proof of concept’ financiering via het RedMedtech Discovery Fund dat Oost NV hielp opzetten.