Deventer- Als de scheepstoeters klinken, de kanonschoten knallen en we onze wangen voelen gloeien, dan is het zover. De feestelijke vloot met Sinterklaas en zijn gevolg vaart onder de Spoorbrug door richting het centrum. Volwassenen worden weer kind, juichen en stralen met hun kroost mee. Zelfs in een ijzige kou, een traditie om warm van te worden

Ook dit jaar is de goedheiligman weer in Deventer te vinden. Sinterklaas en zijn pieten arriveren zaterdag 30 november met de Pakjesboot in Deventer. De pakjesboot ligt bomvol pakjes en cadeautjes! Nadat ze zijn aangemeerd volgt een toer door de binnenstad.

Tijdsschema:
09.00 uur: Vanaf dit moment begint het feest aan de Verlaagde Wellekade. De BB’s Partyshow maakt er alvast een vrolijke en gezellige boel van.
09.20 uur: Rond deze tijd zullen de eerste Pieten aanleggen en zullen de kinderen hun eerste pepernoten in ontvangst nemen.
09.30 uur: Daar komt het pieten orkest ook weer aan, het wordt nu echt feest. Heel veel boten met pieten blijven maar aanvaren en steeds meer Pieten komen in Deventer aan, wat een feest!!!
09.45 uur: Rond deze tijd komt de Pakjesboot 12 van Sinterklaas onder de Spoorbrug door en meert aan bij het Verlaagde Wellepad. Sinterklaas is weer in de mooie Hanze stad Deventer!
10.00 uur: De Herauten kondigen aan dat Sinterklaas weer in Deventer is, Burgemeester en Wethouders zullen de goede Sint van harte welkom heten op het Verlaagde Wellepad.
10.05 uur: Een kort welkomst woordje van burgemeester , vervolgens gaat Sint Nicolaas de kinderen van Deventer en omstreken een handje geven.

10.30 uur: De optocht gaat van start, Sinterklaas rijdt vol trots op zijn schimmel door de stad.
Sinterklaas en zijn gevolg zullen de volgende route door de stad lopen: Welle, Zandpoort, langs de Waag, linkerkant v/d markt over de Brink, Korte Bisschopstraat, Lange Bisschopstraat en dan door naar het Grote Kerkhof. (de route is onder voorbehoud).
10:30 uur: Naast de optocht begint nu ook het pietenfeest in de Lebuinuskerk.
11.00 uur: Sinterklaas gaat met zijn gevolg de Grote kerk binnen en gaat samen met de kinderen genieten van het feest.
In de kerk zijn de volgende activiteiten;
– Vele Pieten spelen
– Springkussen
– Optreden van de Pietenband
Het feest in de Lebuinuskerk duurt tot 12.30 uur.

11.50 uur: Sinterklaas verlaat het feest gedruis en gaat in kleine optocht naar het Deventer Ziekenhuis.
12.30 uur: aankomst Deventer Ziekenhuis. Het gezelschap wordt welkom geheten door de directie van het Deventer Ziekenhuis.
12.45 uur: Sinterklaas bezoekt de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis.
Na dit bezoek is het tijd dat Sint en Pieten het land ingaan, om daar samen kinderen pakjesavond te vieren.

Foto Rogier van Dommelen