Deventer – De gemeente Deventer, Ennatuurlijk en Woonbedrijf Ieder1 organiseerde dinsdagavond een inloopavond over de locatieverkenning voor een biomassacentrale in de omgeving van de nieuwe wijk Steenbrugge. Het was een druk bezochte avond in een zaal bij “Theehuis Bij van Bruggen” aan de Wechelerweg.

De mensen konden bij diverse vertegenwoordigers van boven genoemde organisaties vragen stellen over de voorgestelde vijf locaties. Zo was een veel gestelde vraag of er ook een onderbouwing was voor deze vijf locaties. Daar kwam geen antwoord op waardoor discussies soms wat feller werden. Mensen van de nabij gelegen nieuwbouw wijk waren onaangenaam verrast. Een nieuwe eigenaar wilde graag weten of er al budget was vrijgemaakt voor de compensatie van de waarde vermindering van zijn woning.

In het zaaltje is er over het algemeen een sfeer waarbij de aanwezige preken voor eigen parochie. De eigenaar (Ennatuurlijk) van de toekomstige te bouwen Biomassacentrale geeft aan dat locatie nummer 1 aan de Keizer karellaan een plek is waar zij nooit zullen bouwen. Dat heeft o.a. te maken met de aanwezigheid van de basisschool. Optie twee heeft hun voorkeur. Ook Woonbedrijf Ieder1 is aanwezig. Dhr Cents geeft aan dat zij optie 1 ook absoluut niet zien zitten o.a. vanwege de aanwezige woonwijk. Ook optie twee aan de Raalterweg bij de begraafplaats heeft niet hun voorkeur. De twee opties aan de Wechelerweg (4 en 5) zijn voor Ieder1 gunstiger.

Voor de bouw van de biomassacentrale zijn er vijf locaties door de gemeente in beeld gebracht waarvan onderzocht wordt welke het meest geschikt is. Het gaat om een locatie bij de Keizer Karellaan, een locatie bij de Raalterweg, en 3 locaties bij de Wechelerweg.

Ook tegenstanders lieten middels pamfletten van zich horen. Op een tafel in het zaaltje lagen a4-tjes met woorden als; onverstandig, misleid, slecht voor de gezondheid, uitstoot van kankerverwekkende stoffen enze. Middels een reactieformulier kunnen de bezoekers van deze avond hun vragen of opmerkingen kenbaar maken.

Op basis van de locatieverkenning, de reacties van omwonenden en na consultatie van de gemeenteraad wordt een besluit genomen over de meest geschikte locatie. Om de biomassacentrale  te bouwen, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Meer informatie vindt u op de website: www.deventer.nl/warmtenetSteenbrugge. Heeft u vragen over de locatieverkenning, dan kunt u mailen naar warmtenetsteenbrugge@deventer.nl.

Deze diashow vereist JavaScript.