Deventer – De 25e editie van Deventer Op Stelten zit erop. Een drukbezocht weekend met meer dan 90.000 bezoekers. Het publiek, organisatie en artiesten waren ontzettend blij dat Deventer Op Stelten weer bijna als vanouds door kon gaan. Met talloze staande ovaties, uitverkochte voorstellingen in MIMIK, drukbezochte (nieuwe) locaties, een gemoedelijke sfeer, prachtig weer en zonder noemenswaardige calamiteiten was het een succesvol weekend voor de organisatie.

Foto’s:> Daan Obdeijn

 

 

 

 

 

 

Veel hoogtepunten, een aantal tegenvallers

Een veel gehoord hoogtepunt was de voorstelling van Cie Dyptik in het Venenpark waarbij het publiek op bijna on-Nederlandse manier mee stond te dansen aan het einde van de voorstelling. De locatie was nieuw en werd fantastisch ontvangen in de Rivierenwijk.

Adrie van Essen, artistiek leider ‘Deventer Op Stelten’: ‘We wilden wat meer spreiding in de stad, en theater fysiek naar het publiek brengen. Het was ontzettend mooi om mensen te zien genieten die normaal gesproken niet zo snel naar een theatervoorstelling zouden gaan.‘

Een grote tegenvaller was natuurlijk het annuleren van de voorstelling Odyssee van Gajes op de vrijdagavond wegens COVID. Door het slechte weer op donderdagavond had Theater Gajes hun openingsvoorstelling al niet af kunnen maken. En toen op vrijdag bekend werd dat een belangrijke speler positief testte op COVID heeft de organisatie helaas moeten besluiten de voorstelling te annuleren.

Succesvolle editie Festival Poolshoogte

Nieuw dit jaar was het jonge makersfestival Poolshoogte van het Theaterschip waarbij jonge professionals en jongeren aan de vooravond van het kunstvakonderwijs in het Havenkwartier werden geprogrammeerd. Een waardevolle toevoeging die ook zeker terug zal keren.

Erik-Jan Post, directeur Theaterschip: ‘Hoop dat we het leven met al zijn complexe uitdagingen ten goede kunnen keren. Het is dat de zon al volop scheen op de kade anders was ie zeker alsnog doorgebroken.’

Gemis grote act op de Brink en Grote Kerkhof

Ontzettend veel positieve reacties maar ook het gemis van een grote act was, zoals verwacht, een tegenvaller voor sommige bezoekers. Martijn Westerbrink, Directeur evenementenbureau dEVENTer, organisator Deventer Op Stelten: ‘Natuurlijk hadden we graag een indrukwekkende pleinvoorstelling geprogrammeerd. De wensenlijst voor volgend jaar is dan ook al goed gevuld.’

Andere veelgehoorde opmerking was de lange afstanden tussen de locaties. Voor sommige bezoekers was dat te ver lopen. ‘Deze opmerkingen gaan we natuurlijk meenemen en kijken of we daar een oplossing voor kunnen vinden komende edities. We hebben ontzettend veel zin om met ons team er volgend jaar een nog mooier festival

van te maken’, aldus Westerbrink.

Deventer Op Stelten vindt volgend jaar plaats van 7 t/m 9 juli 2023 .

internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’

het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland.

Het festival wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer onder artistieke leiding van Adrie van Essen en is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, sponsoren Grolsch, Witteveen+Bos, Topicus, Centrumgarage, Indito, Drukwerkdeal, Jb Bussink, NV Bergkwartier, Wolters bv, bijdragen van horeca, SDBM en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.