Deventer/Kaatsheuvel- Tijdens het Branche-Event van het Vakcentrum, Kaas en Delicatessen, dat gehouden werd in de Efteling te Kaatsheuvel werd Kaashandel De Brink uit Deventer bekend gemaakt als “Nederlandse Beste Kaasspeciaalzaak 2015”. In het bijzijn van ruim 350 vertegenwoordigers uit de foodspecialteitenbranche werden de 5 finalisten voorgesteld met een korte filmimpressie. Daarna maakte Danny de Munk de winnaar bekend en overhandigde hij het Gouden Kaasmes.

IMG 1262

Een onafhankelijk juryteam (bestaande uit een vakjury, een collega-winkelier uit een andere branche en een consumentenjury) heeft tussen 12 en 30 januari onafhankelijk van elkaar een voorselectie gedaan van de aangemelde winkels. Tussen 9 februari en 6 maart werden vervolgens de 5 finalisten per categorie bezocht door drie andere juryleden (winnaar van 2013 per categorie, een collega-winkelier uit een versbranche en een consumentenjury). Deze hebben de winkels onafhankelijk van elkaar gecontroleerd en hebben hun bevindingen en beoordeling gerapporteerd. Met medetelling van de voorselectie-uitslag is tenslotte Kaashandel De Brink de winnaar 2015 geworden.

Finale beoordeling
De finalisten werden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeel(sbeleid), hygiëne en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een consumentenjury, die zich niet bekend maakte in de winkel, het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.
De jury prees de winnaar met name vanwege het uitgebreide kaasassortiment, de klantvriendelijkheid, de vakkennis van de eigenaren, de aandacht voor de kazen uit de regio en het gehele concept van de winkel (bedrijfskleding, verpakking, etikettering en de inrichting: alles past prima bij elkaar).

Foto winnaars 20150317 Vakcentrum Branche Event Efteling 1H0A3873

Kwaliteitscertificering
Eén van de voorwaarden om mee te doen aan deze finales is het vooraf behalen van het certificaat Foodspecialiteitenwinkel. Deze Certificering Foodspecialiteitenwinkels is een jaarlijkse controle op meer dan 100 verschillende bedrijfsaspecten. In deze certificering spelen hygiëne en versheid een doorslaggevende rol. Daarnaast worden de winkel, de ondernemer en/of bedrijfsleider en de medewerkers beoordeeld op zaken als kwaliteit en niveau van het assortiment, winkeluitstraling en vakkennis/
adviesvaardigheid. Pas na het behalen van het certificaat kan men kandidaat worden voor de Nationale Competities.

Organisatie
De Certificering en Landelijke Competities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland, Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl.