Deventer- Voelen kinderen zich prettig genoeg bij de inrichting van de kamers? Of welke informatie mis je als je op bezoek komt in het ziekenhuis? Deze vragen zijn belangrijk voor kinderen die ervaring hebben met het ziekenhuis omdat ze bijvoorbeeld zelf patiënt zijn of omdat ze gewoon geïnteresseerd zijn in het ziekenhuis. Daarom start het Deventer Ziekenhuis met de kinderraad.

Van kinderen kunnen we leren

Kato (11) heeft al in de kinderraad van de bibliotheek gezeten en kan niet wachten om te beginnen. ‘Ik wil later graag in de zorg werken. Met de kinderraad hoop ik dat het ziekenhuis vrolijker en leuker wordt voor de kinderen die in het ziekenhuis liggen.’

Eerste bijeenkomst

Tijdens een eerste bijeenkomst is zaterdagmiddag de Kinderraad van het Deventer Ziekenhuis officieel van start gegaan. Ze begonnen de middag met een cocktail om te proosten op de aftrap, kregen een rondleiding op de kinderpoli/kinderafdeling en gingen daarna creatief brainstormen. De eerste ideeën zijn al binnen. Zo is er door de kinderen een speurtocht genoemd vanaf de kinderafdeling naar de poli’ s (KNO, orthopedie) zodat ze tijdens het lopen naar een poli afgeleid zijn. Een ander leuk idee was dat alle kinderen die met ontslag gaan een handafdruk in de verf achterlaten op de muren.

Kinderraad

De kinderen behartigen de belangen van kinderen en jongeren die in het Deventer Ziekenhuis komen of nog gaan komen. De kinderen kunnen meedenken en meepraten over alles wat er gebeurt in het ziekenhuis. De kinderraad bestaat uit zes kinderen tussen de 10 tot 18 jaar en kiezen elke bijeenkomst een onderwerp of thema waar ze graag iets mee willen. Of geven een mening over een plan van dokters en verpleegkundigen. De kinderen bepalen zelf waar ze het over willen hebben. De kinderraad past helemaal in het programma patiënten participatie. Kindgerichte zorg is alleen mogelijk als de ervaringen van kinderen worden gebruikt om tot kwaliteitsverbetering te komen. Het leidt tot zorg die beter aansluit bij de behoeften van het kind.

“Ik hoop dat onze ideeën ook worden gebruikt en dat de kinderraad een geweldig succes wordt.”

– Esther (13)

Leren

Het Deventer Ziekenhuis kan veel van de kinderen leren door advies, tips en ideeën te vragen! En andersom leren de kinderen ook veel. Zo mogen ze op onderzoek uit, zorgprofessionals interviewen en afdelingen bezoeken. De kinderen worden begeleid door medewerkers van de Kind- en Jeugdafdeling en komen vier keer per jaar bijeen.

Esther (13) heeft er alle vertrouwen in. Ik vind het leuk om mee te denken, omdat ik graag het ziekenhuis wil helpen. Ik hoop dat onze ideeën ook worden gebruikt en dat de kinderraad een geweldig succes wordt.’

Nieuwe kinderen zijn welkom

Momenteel zitten er zes kinderen in de kinderraad, maar de raad wil graag uitgroeien naar tien kinderen. Kinderen die ervaring hebben in het ziekenhuis, of hier graag over mee willen denken. Je kunt je hier aanmelden.