Deventer – Op zaterdag 12 september is het, tijdens de Open Monumentendag, mogelijk om een kijkje te nemen in de panden van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek die zich aan het Klooster in de Deventer binnenstad bevinden. Voor de gratis rondleidingen achter de schermen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom is aanmelden vooraf via sabinfo.nl/aanmelden dit jaar verstandig. Rondkijken in De Schatkamer van Deventer Boekenstad (hal Klooster 12) en het Buiskensklooster (hal Klooster 3) kan doorlopend van 10-17 uur.

 

In de voetstappen van Geert Grote
Op de huidige plek van het Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek, leefden al in de 14eeeuw volgelingen van Geert Grote. Nu nog weten we waar de kapel, de keuken en de refter zich bevonden. Deze sporen uit het verleden zijn nog goed te zien op de plek waar nu de oudste stadsbibliotheek van Nederland is gevestigd. In de hal van de Athenaeumbibliotheek krijgen bezoekers op zaterdag 12 september doorlopend uitleg bij de huidige expositie in De Schatkamer van Deventer Boekenstad, door leden van de Vereniging van Vrienden van de Athenaeumbibliotheek.

 

Aanmelden voor rondleidingen
Wie écht een kijkje achter de schermen wil nemen, kan om 11.00 uur, 12.30 uur of 14.00 uur op pad met SAB-directeur Eddy Tulp. Monnikenwerk, oude atlassen, werk van Deventers eerste drukkers….het ligt er allemaal! Wilt u dit jaar zeker zijn van een plaats, dan is het verstandig om u vooraf aan te melden via sabinfo.nl/aanmelden. De rondleidingen zijn helaas niet geschikt voor minder-validen, vanwege de looproute door de eeuwenoude panden. De Schatkamer in de hal van de bibliotheek is daarentegen goed toegankelijk voor iedereen!

 

Hal Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek
Klooster 3 & 12 – Deventer
Zaterdag 12 september, geopend van 10.00-17.00 uur
Toegang gratis

Informatie: www.sabinfo.nl