Utrecht- Vandaag was bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis in het Prinses Máxima Centrum te Utrecht. Ze nam er deel aan een gesprek met de naamgeefster van het zorgcentrum.

In het Prinses Máxima Centrum (PMC) worden de diagnostiek, behandelexpertise, het onderwijs én wetenschappelijk onderzoek voor kankerpatiëntjes uit heel Nederland gebundeld om hen de hoogst mogelijk kwaliteit van zorg te bieden. Toch is het credo van het centrum: centraal wat centraal moet, lokaal wat lokaal kan.

Daarom heeft het PMC samenwerkingsovereenkomsten met 15 speciaal geselecteerde, regionale ziekenhuizen. Het Deventer Ziekenhuis is daar 1 van.

 

Shared Care
In Utrecht wordt de verdenking van kanker bevestigd en de behandeling gestart. Toch vindt een deel van de (vervolg)zorg in het Deventer Ziekenhuis plaats. Het gaat dan bijvoorbeeld om chemotherapie, bloedtransfusie, opname voor antibiotica bij koorts, bloedafname en de tussentijdse poliklinische controles. Het aanbieden van zorg dicht(er) bij huis maakt het mogelijk de vaak langdurige behandeling beter in het dagelijks leven van een gezin te passen.

Omdat niet alle ziekenhuizen een shared care overeenkomst met het PMC hebben, worden in het Deventer Ziekenhuis kinderen met kanker behandeld uit een wijde regio.

Koningin Máxima toonde zich vandaag onder de indruk van het bereikte resultaat tot nu toe en stelde menige vraag, wat tot levendige gesprekken leidde.