Deventer – heer dr.ir. J. (Jan) Jansen (62) uit Beekbergen, gemeente Apeldoorn, heeft dinsdag 14 februari 2017 uit handen van burgemeester Andries Heidema van de gemeente Deventer de versierselen ontvangen die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens zijn afscheid als CEO van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

Meteen na zijn (cum laude) afstuderen in de Veefokkerij aan Wageningen Universiteit, ontwikkelde de heer Jansen zich in korte tijd tot een succesvol en internationaal toonaangevend wetenschapper op het gebied van de veefokkerij. In 2002 maakte hij de overstap van wetenschap naar praktijk en werd hij algemeen directeur van wat uitgroeide tot de Coƶperatieve Rundveeverbetering (CRV) in Nederland.

Kwaliteitsverbetering veehouderij

Hij heeft de CRV met veel succes en strakke hand door moeilijke tijden geleid, als die van de Mond- en Klauwzeercrisis, en met visie uitgebouwd tot een toonaangevende organisatie op het gebied van de veefokkerij en veeverbetering in binnen- en buitenland. In 2007 werd hij algemeen directeur van het nieuwe bedrijf Qlip B.V., een samenvoeging van 3 organisaties: Organisatie Certificering Melkveebedrijven (OCM), Melkcontrolestation Nederland (MCS) en de private taken van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ).

Als directeur van Qlip en later (2011) van GD leverde hij een cruciale bijdrage aan de kwaliteitscontrole en -verbetering in de melkveehouderij. In beide posities heeft hij de organisaties in korte tijd versterkt en met succes uitgebouwd, zowel nationaal als internationaal.

Unieke bijdrage

Met zijn brede kennis en heldere visie heeft de heer Jansen een zeer grote en unieke bijdrage geleverd aan een verdere versterking van de wereldwijde toppositie van de Nederlandse (melk)veehouderij.