Deventer- De leerlingen van de ISK (Internationale Schakelklas) op het Etty Hillesum Lyceum het Stormink hebben rondom het thema IDENTITEIT beeldende werkstukken  gemaakt tijdens de lessen Tekenen en Handvaardigheid op Het Stormink.

ISK betekent Internationale Schakel Klas. De leerlingen in deze klassen zijn allemaal afkomstig uit het buitenland en wonen korter dan twee jaar in Nederland. Sommige leerlingen zijn naar Nederland gekomen, omdat hun ouders in Nederland werk hebben gevonden, bijvoorbeeld leerlingen afkomstig uit Polen, of omdat hun ouders gevlucht zijn uit hun land vanwege een oorlogssituatie. De leerlingen komen van over de hele wereld: Syrie, Somalië,  Irak, Polen, Thailand,  Congo, Guinee, Finland, Engeland, Eritrea,  Canada, Frankrijk, Sri Lanka, Ivoorkust, China, Tunesië, Rusland, Brazilië, Turkije , Burundi, Afghanistan, Dominicaanse Republiek, Nederlandse Antillen, Armenië, Azerbeidjan, Tjadzikistan, Nepal, Mongolië, Portugal.

Identiteit

foto2klNederland is een kleurrijke samenleving, een multiculturele samenleving.
Al die mensen zijn gehecht aan hun eigen identiteit- of ze nu tot een minderheid of een meerderheid behoren. Het “eigene” stelt je op je gemak, maakt dat je je thuis voelt en geeft je een gevoel van vrijheid.
 Een imago daarentegen, in feite een identiteit die je krijgt opgelegd, kan stigmatiserend werken en schadelijk zijn voor het zelfrespect. Mensen zijn geneigd zich aan die negatieve invloed te onttrekken en zich als groep af te zonderen. Dat is niet alleen funest voor de sociale cohesie, maar ook in culturele zin heel jammer. Want verscheidenheid kan een verrijking zijn, een alternatieve bron waaruit je in het leven kunt putten.
Identiteit heeft te maken met drie dingen: verandering, continuïteit en met zingeving.
 Groepen hebben hun eigen identiteit. En elk individu behoort tot meerdere groepen. Ieder mens heeft dus ook meerdere identiteiten: een etnische, een culturele, een sociale, een religieuze, een seksuele, een economische, etc. In de identiteit van mensen vullen de persoonlijke levensverhalen en de groepservaringen elkaar aan.

De tentoonstelling in het Etty Hillesum Centrum duurt van 12 september tot en met 3 januari 2016.