Deventer- Lezing: Vuurkonten, archeologisch onderzoek naar V1-lanceerinrichtingen in Gelderland en Overijssel.

V1 baan Averlo

Bart Vermeulen, archeoloog bij de gemeente Deventer, geeft op donderdag 19 mei een lezing over het archeologisch onderzoek dat is gedaan naar de resten van de inzet van de V1 vanuit Overijssel en Gelderland.

V1-lanceerinrichtingen

In het najaar van 1944 moesten in de gehele provincie Overijssel en een deel van aangrenzend Gelderland grote groepen mensen van de Duitse bezetter hun woning verlaten. Al snel verschenen grote aantallen Duitsers maar vrijwel niemand wist wat die kwamen doen. Totdat met donderend geraas de eerste V1’s werden afgeschoten. Vanwege de grote vlam van de motor werden de vliegende bommen lokaal wel Vuurkonten genoemd. Het Duitse ‘wonderwapen’ was verre van perfect en maakte niet alleen in het doelgebied Antwerpen slachtoffers maar overal langs de route van Oost Nederland naar België.

In de bossen van de regio liggen de sporen van dit bijzondere verhaal uit het eind van de oorlog verborgen. De afgelopen jaren hebben Saxion en de Gemeente Deventer samen onderzoek gedaan naar deze resten. Doel van het project was het inventariseren van de fysieke resten maar ook het verzamelen van historische informatie en verhalen over de inzet van de V1 vanuit Overijssel en Gelderland.

Tijdens de lezing wordt een samenvatting van de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Programma

U bent van harte welkom:

  • wanneer: donderdag 19 mei 2016
  • waar: het Auditorium van het stadhuis, Grote Kerkhof 1 in Deventer
  • inloop 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur (ongeveer 1 uur)
  • toegang: gratis (100 plaatsen, reserveren niet mogelijk)

Waagverhalen

In de lezingenserie Waagverhalen wordt de geschiedenis van Deventer belicht. Dit gebeurt aan de hand van thema’s en topstukken uit de erfgoedcollectie van de gemeente Deventer. Meer informatie op de website deventerverhaal.nl.