Deventer – Archeologie Deventer en Deventer Verhaal geven op 14 april samen de lezing ‘Leven en sterven in Leprozenhuis St. Jurriën’. De lezing vindt plaats in de Waag in Deventer.

De stad Deventer bouwt gasthuis St. Jurriën aan de Snipperlingsdijk rond 1345. Het gasthuis moet onderdak bieden aan patiënten die besmet zijn met de ziekte lepra. Stadsarcheoloog Bart Vermeulen en projectleider Emile Mittendorff geven een inkijkje in de opgravingen, die in 2014 in de omgeving van dit gasthuis plaatsvonden. Daarnaast vertellen ze over de historische ontwikkeling van het gasthuis.

De ziekte lepra

Lepra is in de middeleeuwen een gevreesde, maar traag verlopende ziekte. Vanwege het besmettingsgevaar krijgt het gasthuis een plek aan de rand van de stad. Daar kunnen de patiënten buiten de stad nog tientallen jaren verder leven. Het gasthuis bestaat uit slaapzalen, een keuken, een kapel en een eigen boerderij met werkplaatsen.

De resten van het gasthuis

Tijdens de opgravingen aan de Snipperlingsdijk in 2014, vinden archeologen de resten van de fundering van de kapel. De kapel ligt op een kunstmatige terp, omgeven door een bakstenen ringmuur. Opvallend is dat 1 uiteinde van de muur is weggespoeld bij een dijkdoorbraak. Het gasthuis is gelegen buiten de stadsmuren en daarmee een kwetsbaar complex. Het complex is verschillende keren door soldaten geplunderd en in brand gestoken.

Praktische informatie

Tijdens de lezing komt zowel het archeologisch onderzoek als de historische ontwikkeling van het gasthuis St. Jurriën aan de orde. De lezing vindt plaats in de Waag, Brink 56 te Deventer.

  • Inloop: vanaf 19.30 uur
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Entree: € 5 inclusief consumptie. Studenten gratis.

Graag vooraf aanmelden via de website van Deventer Verhaal.