Deventer- Bewegen is gezond voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een longziekte. Hoe kun je meer bewegen, terwijl je minder energie ervaart of aan het revalideren bent? Behoud van conditie is belangrijk voor longpatiënten. Voldoende bewegen, letten op de ademhaling, bij wie kun je terecht om uw conditie op peil te krijgen en te houden? Welke mogelijkheden zijn er bij de fysiotherapeut in het ziekenhuis en in de fysiotherapiepraktijk bij jou om de hoek.

Tessa Peek, fysiotherapeut in het Deventer Ziekenhuis vertelt hier tijdens de bijeenkomst meer over. Tevens sluit specialist ouderengeneeskunde Leonoor van Dam van Isselt aan. Zij ontwikkelde een revalidatie-zorgpad voor ouderen met de longziekte COPD. In haar proefschrift, dat ze op 4 april verdedigde, concludeert ze dat dit programma zeer effectief is. ‘Het verbetert de kwaliteit van leven en dringt het aantal nieuwe COPD-aanvallen terug.

Deze avond is er alle gelegenheid om met de zorgverleners in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen. Het belooft een interessante avond te worden. U bent op 19 november van harte welkom om 19.30 uur in het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkensteinlaan 75 te Deventer (Auditorium).

Longpunt

Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt u uw leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor u betekenen?

Ervaringen

Voor een antwoord op al deze vragen is er nu het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Meerdere keren per jaar zijn er themabijeenkomsten waarop patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend spreken (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers e.d. over een onderwerp. Maar het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen.

Gratis deelname
Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Informatie en aanmelden op www.dz.nl/agenda. Ook kunt u bellen met Maaike Geerdink tel. 06-51528935. Zie ook www.overijssel.longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Longfonds
In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen.

Afbeeldingsresultaat voor longpunt deventer"