Deventer – Als verpleegkundigen op de Spoedpost patiënten met een gebroken heup of bovenbeen snel op een luchtmatras en in een hielslof leggen, dan wordt het aantal doorligwonden fors teruggebracht.

hielsteun.jpg

Jaarlijks belanden zo’n 200 patiënten na een val op de Spoedpost van het Deventer Ziekenhuis. Meestal gaat het om ouderen die – voordat er hulp wordt geboden – al enige tijd met veel pijn op 1 plek liggen. En ook op de Spoedpost duurt het vaak nog even voordat tot een spoedoperatie of opname wordt besloten.

Aangetoond
Het liggen op 1 plek zorgt voor druk op de huid en het weefsel eronder, dat zo niet goed kan doorbloeden. Daardoor kunnen er doorligwonden ontstaan. Die zijn niet alleen pijnlijk, maar vertragen ook het genezingsproces. Doorligwonden komen bij zo’n 40 patiënten uit deze groep van 200 voor.

Verpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis onderzochten hoe dat kan worden voorkomen. Zij vonden hun heil in de Primo® matras en Rebacare® hielslof. Het snel na binnenkomst van een patiënt gebruiken van deze hulpmiddelen zorgt ervoor dat de pijnlijke plek op het lichaam goed wordt ondersteund en het weefsel blijft doorbloed. In de eerste 4 maanden is het aantal doorligwonden bij deze groep dan ook
teruggebracht tot 2.