Deventer – Afgelopen vrijdag controleerden medewerkers van de NS Veiligheid, in een trein tussen station Arnhem en station Deventer, hierin troffen zij een reiziger zonder vervoerbewijs. De man vertelde dat hij zijn kaartje kwijt was en deze even moest opzoeken, ze besloten hem de tijd te geven en controleerden in de tussentijd de overige reizigers in de coupé.

Nadat de man voldoende tijd had gekregen en zij opnieuw vroegen naar zijn vervoerbewijs gaf hij aan dat hij geen kaartje had gekocht. Zij hielden de man als verdachte staande en vroegen een identiteitbewijs ter inzage. De verdachte gaf aan deze niet bij zich te hebben en gaf een envelop met daarop zijn identiteitgegevens. De Ns medewerkers probeerden middels het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) systeem de gegevens te verifiëren maar dit had geen resultaat, toen zij de verdachte hierop wezen gaf hij aan dat de opgegeven gegevens vals waren.

 

Vervolgens pasten de medewerkers een identiteitsfouillering toe, hierbij troffen zij meerdere enveloppen aan van overheidsinstanties met verschillende namen erop. Ook troffen ze een kleine hoeveelheid soft- en harddrugs aan in de bagage van de verdachte waarop er besloten werd de politie om ondersteuning te vragen op station Deventer.

Hieronder het relaas van de NS medewerker Veiliheid en Service.

Enkele minuten voor aankomst sloeg de sfeer om en werd de verdachte zichtbaar agressief, zijn armen trilden en hij keek zeer doordringend naar ons. We waarschuwden de verdachte zich rustig te houden en even leek hij dit te begrijpen. Desondanks bleven we alert en stonden we klaar om, indien nodig, fysiek in te grijpen.

 

De trein stopte op station Deventer, één van ons wilde de deur van de trein openen en keek hiervoor kort naar het knopje, drukte het in en ineens kreeg hij een harde vuistslag tegen zijn hoofd. De andere collega greep de verdachte snel beet en bracht hem naar de grond waarna we hem aanhielden terzake mishandeling.

 

De verdachte is overgedragen aan Politie Deventer, tegen hem is aangifte gedaan. Ook ontvangt de verdachte een Uitstel van Betaling, een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs op eerste vordering en een bekeuring voor het opgeven van valse identiteitgegevens.