Woerden, 20 juni 2017 – Basisschool De Catamaran in Amsterdam en Montessorischool De Ontdekking in Deventer zijn de winnaars van de TechniekTrofee 2017. De jury selecteerde de basisscholen uit 80 inzendingen. “We zien dit jaar dat steeds meer scholen werken met een zelfontwikkelde doorlopende leerlijn. De winnende scholen laten daarin een vernieuwende aanpak zien. Ook wordt Wetenschap & Techniek steeds meer omarmd en gedragen door het hele team, en niet meer door één persoon binnen een school. Dat stemt de jury vrolijk”, aldus juryvoorzitter Elly Verburg, voormalig directeur OTIB.

 

De Catamaran wint met het concept ‘Wonderwel’ de TechniekTrofee/ Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2017 voor het beste voorbeeld van Wetenschap & Techniek (W&T) op de basisschool. De Ontdekking is met hun idee voor een ‘techniekhuisje’ de winnaar van de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2017. Beide scholen ontvingen vandaag uit handen van Maurice Lede (Het Klokhuis) een cheque ter waarde van 2500 euro, bedoeld om hun W&T-onderwijs verder te ontwikkelen.

Van constructie en bouwmaterialen tot de zonnepanelen op het dak

De jury was meteen gecharmeerd van het idee van De Ontdekking: het bouwen en inrichten van een ‘techniekhuisje’ op het schoolplein waar leerlingen zelf kunnen ontdekken en maken. Een sympathiek plan dat W&T een centrale en zichtbare plek in de school en in het onderwijs geeft en uitgaat van een nauwe samenwerking met het lokale bedrijfsleven. Met het techniekhuisje maken de leerlingen straks kennis met techniek in brede zin: van constructie en bouwmaterialen tot de zonnepanelen op het dak. Leerlingen kunnen ervaringen opdoen met onder meer elektrische schakelingen, betegelen, robots en regenwaterafvoer. Thema’s die mede door de leerlingen zelf zijn aangedragen, iets wat de jury erg waardeert. “Met een idee dat zoveel potentie heeft en uniek is voor scholen is De Ontdekking terechte winnaar van de Inspiratieprijs 2017”, aldus de jury.

 

De TechniekTrofee is een jaarlijks terugkerend initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Met deze prijs zetten zij basisscholen in de schijnwerpers die de talenten van hun leerlingen (willen) ontwikkelen met behulp van Wetenschap & Techniek- onderwijs.