Deventer, 26 mei 2018 – Op 11 juni aanstaande stoppen Ritse Reitsma (President), Dolf van Soest (Penningmeester) en Janine van Harsselaar-Timmer (Secretaris) als bestuurders van de Sociëteit der Bergenvaarders. Het stokje zal per die datum overgenomen worden door respectievelijk Gerard Harmelink, Astrid Groustra-Eckermann en Rob Korten. Zij kunnen voortbouwen op het stevige fundament dat het scheidend bestuur in ruim 32 jaar voor hen gelegd heeft.
Na zo’n 32 jaar aan de organisatie verbonden te zijn geweest, ooit voorgegaan door Emile Maas als eerste President van de Sociëteit, legt Ritse Reitsma op 86-jarige leeftijd zijn taken neer. Hij is samen met oud-politiecommissaris Dolf van Soest en oud-politica Janine van Harsselaar-Timmer de gedreven en stuwende kracht geweest die Sociëteit der Bergenvaarders succesvol op de kaart heeft gezet als een toegankelijke en volwaardige denktank voor de stad Deventer. De oud-ondernemer en architect was jarenlang woonachtig in Twello, maar is wat heet ‘een bekende Deventenaar’. Hij zal, zolang zijn gezondheid dit toelaat, als Ere-President een openingswoord blijven richten tot de aanwezigen op de maandelijkse Bergenvaardersbijeenkomsten.
Dolf van Soest nam in 1999 het penningmeesterschap over van Ben Voorhuis. Dolf is een bekend gezicht in de binnenstad, zeer betrokken bij het wel en wee in de stad en woont al jaren op een steenworp afstand van restaurant De Keizerskroon, waar iedere 2e maandag van de maand een Bergenvaarders-bijeenkomst plaatsvindt.
Secretaris Janine van Harsselaar-Timmer heeft al enige tijd geleden werkzaamheden overgedragen aan Astrid Groustra-Eckermann, maar bleef nog altijd ondersteunende werkzaamheden verrichten. Haar werkzaamheden voor o.a. voetbalvereniging FC RDC hebben haar echter gedwongen zich steeds verder terug te trekken als actief bestuurslid.
Sinds januari 2018 ondersteunde het nieuwe bestuur al inhoudelijk bij het uitvoeren van de bestuurstaken. Daarmee is ook al enkele maanden geleden de nieuwe lijn neergezet voor de toekomst van de Sociëteit. De leden danken en waarderen het scheidend bestuur zeer voor de vele jaren tomeloze inzet voor de Sociëteit.
Nieuwe bestuurders
Gerard Harmelink is geboren en getogen Deventenaar. Zijn vader had decennia-lang een (brom-)fietsenzaak op de Worp. Zelf werkte hij voor een Duitse multinational als specialist pompen en afdichtingen voor diverse industrieën. Momenteel heeft hij zijn eigen bedrijf Ceraseals BV en ontwikkelt zijn eigen afdichtingen, pompen, compressoren en turbines. In de jaren ’90 was hij gedurende twee raadsperiodes raadslid voor de VVD. Over zijn bestuursrol bij de Sociëteit zegt hij:
“De Sociëteit der Bergenvaarders is een prachtige organisatie waar veel Deventenaren inmiddels kennis mee hebben gemaakt. De organisatie biedt een mooi, breed en toegankelijk platform voor discussie en reflectie ten aanzien van de vele ontwikkelingen die onze stad ondergaat. Ik kijk ernaar uit om samen met alle leden en de andere twee bestuursleden de ingeslagen weg te continueren en daarbij de het debat over kansen die er voor Deventer liggen op te pakken.”
Ook Rob Korten is geboren en getogen Deventenaar. De ondernemer is actief op het gebied van duurzame en innovatieve businessmodellen. Als bestuurder bij MKB Deventer is hij verantwoordelijk voor de portefeuille energietransitie en circulaire economie. De afgelopen 2 jaar werkte hij o.a. aan de alom geprezen ambitiekaart van de gezamenlijke bedrijfsverenigingen MKB Deventer, VNO-NCW, Bedrijvenparkmanagement en Deventer Kring van Werkgevers. Sinds begin 2018 is deze ambitiekaart de inhoudelijke rode draad geworden tijdens alle Bergenvaarders-bijeenkomsten. Korten:
“De Sociëteit staat open voor iedereen. Je mag mee-eten, maar het hoeft niet. Als je vooral de sprekers en discussies interessant vindt, kun je ook alleen daarvoor komen. Het gaat erom dat je een warm hart hebt voor Deventer. Doel is te komen tot opbouwend kritische gesprekken met een luisterend oor voor elkaars standpunten,”
Astrid Groustra heeft haar jeugd in Deventer en Diepenveen doorgebracht en heeft goede herinneringen aan haar middelbare schooltijd bij het Geert Groote College. Zij heeft een achtergrond in marketing en management en deed een Post HBO opleiding lifecoaching. Het ondernemen heeft haar passie. Met haar bedrijf Fielme Lifestyle houdt zij zich bezig met hoogwaardige kwaliteitsproducten die zij heel subtiel voorziet van inspirerende positieve woorden. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de business tot business markt, met name kleine luxe hotels en luxe B&B’s. Daarnaast doet zij administratieve werkzaamheden voor het advocatenkantoor van haar man, wat goed aansluit op haar nieuwe functie als penningmeester voor de Sociëteit. Groustra:
“De Sociëteit heeft jaren als een soort onafhankelijke denktank gefunctioneerd. De enorme kennis en ervaring van burgers, politici en ondernemers leidt keer op keer weer tot interessante gesprekken. De laatste maanden hebben zich om juist deze reden weer flink wat nieuwe leden aangemeld. Dat is voor de continuïteit van de sociëteit een must! De Bergenvaarders horen bij deze stad. Nu en in de toekomst!”
Sociëteit der Bergenvaarders
Sterke pijlers onder de Bergenvaarders zijn de aandacht voor de economische en culturele agenda van de stad, de historische achtergronden en continue aandacht voor actuele ontwikkelingen in de Hanzestad Deventer.
Deventer dankt de uitingen van welstand en rijkdom uit de middeleeuwen aan de voorvaderen die de ligging aan de IJssel rijkelijk uitbuitten door de stad een vooraanstaande plaats te bezorgen in de Hanze, een soort middeleeuwse EU.
Erg belangrijk voor Deventer was de handel op Bergen (Noorwegen). Ondanks dat er op de reizen veel te beleven viel en te verdienen was, verlangden de Deventenaren weer terug naar hun eigen stad aan de voet van de Lebuïnustoren. Eenmaal daar geland hadden de reizigers elkaar veel te vertellen en dat gebeurde, in de zestiende eeuw, in de Sociëteit der Bergenvaarders, gevestigd in een pand op de hoek van de Lange Bisschopstraat en de Sandrasteeg.
Van 1594 tot 1638 diende dat pand als gildehuis voor het Bergenvaardersgilde (in 1380 voor het eerst genoemd), dat uitsluitend handel met Bergen (Noorwegen) dreef. De handel betrof voornamelijk stokvis (gedroogde kabeljauw) en in Bergen hadden de Bergenvaarders zelfs hun eigen wijk.
Op 5 april 1982 is, als onderdeel van de grootse voorbereiding en opening van de nieuwe Deventer spoorbrug, de Sociëteit der Bergenvaarders opnieuw opgericht. De Sociëteit dient net als 400 jaar geleden als ontmoetingspunt voor iedereen die Deventer een warm hart toedraagt en die het op prijs stelt dat er in Deventer “flink wat ondernomen wordt”.
De door sprekers aangesneden onderwerpen betreffen altijd actuele zaken met betrekking tot economie, cultuur en historische achtergronden. In 2018 dragen de sprekers daarom op verschillende manieren bij aan de invulling van de ambitiekaart van de gezamenlijke bedrijfsverenigingen MKB Deventer, VNO-NCW, Bedrijvenparkmanagement en Deventer Kring van Werkgevers.
Foto: Sociëteit der Bergenvaarders,