Deventer – De gemeente laat vanuit de lucht een nachtscan van lichtbronnen op Deventer grondgebied maken. Dit om nachtelijke verlichting in kaart brengen. Het gaat om openbare verlichting, verlichting op bedrijventerrein en sportaccommodaties. Maar ook van verlichting van bijvoorbeeld stallen in het buitengebied of en in kwetsbare ecologische gebieden.

Met de gegevens die de nachtscan opleveren, wil de gemeente vragen beantwoorden als: is de verlichting midden in de nacht echt noodzakelijk? Is minder licht een optie? De gemeente wil daarover ook in gesprek met andere partijen om hen bewust te maken van lichthinder, duurzaamheid en energiebesparing.

‘Bewust verlichten’
De nachtscan is één van de activiteiten in het kader van het project ‘Bewust verlichten’ van de Regio Zwolle. 17 gemeenten in Regio Zwolle en de gemeente Deventer nemen eraan deel. Ze krijgen daarvoor subsidie van de provincie Overijssel. Het project komt voort uit het beleid van de provincie voor een gezonde en veilige leefomgeving. Bewuster omgaan met verlichting, het tegengaan lichthinder voor de mens en de natuur is onderdeel van dit beleid.

Wanneer de avondvlucht wordt gemaakt is nog niet precies bekend. Dat is afhankelijk van het weer en het zicht. Maar in elk geval voor het einde van het jaar. De datum wordt op deze plek bekend gemaakt.