Overijssel- KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.
Zondag doet de temperatuur waarschijnlijk een stapje terug en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is.

Klachten bij hitte
Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.

Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.

GGD IJsselland adviseert instellingen
Als onderdeel van het Nationaal Hitteplan adviseert GGD IJsselland (zorg)instellingen in de regio hun hitteprotocol te gebruiken. Op de afbeelding hieronder staat advies hoe gezondheidsrisico’s voorkomen kunnen worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over hitte en gezondheid kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland via telefoonnummer 0900 – 277 77 77 (lokaal tarief) of e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.

20140717-230854-83334909.jpg