Deventer – Zaterdag 14 mei vindt de feestelijke opening van het Molenseizoen weer plaats tijdens de Nationale Molendag. Bij de molens in Deventer zijn er weer diverse activiteiten voor volwassenen en kinderen. De molenaar geeft tevens uitleg over de molen en er zijn allerlei activiteiten georganiseerd, o.a. een verkoop van streekprodukten bij Korenmolen De Leeuw en demonstraties bij de Bolwerksmolen.

Iedere tweede zaterdag in mei is het Nationale Molendag. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Op zaterdag 14 mei 2016 worden er bij de Bolwerksmolen in Deventer en Korenmolen de Leeuw te Lettele (Oude Molen) weer verschillende activiteiten georganiseerd.

Demonstraties en activiteiten Bolwerksmolen
De molen zal volop in bedrijf zijn. De vrijwilligers geven demonstraties en zullen uitleg geven hoe de houtzaagmolen werkt. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de handen uit de mouwen te steken en te zien/beleven hoe het is om met een houtzaagmolen te werken.


Bomen worden uit het water gehaald en geschild, voordat ze gezaagd worden. Spectaculair is een demonstratie van bomen slepen door Belgische trekpaarden. Deze paarden maakten vorig jaar hun premiere op de Bolwerksmolen en na een daverend succes keren zij dus terug! Heb je ze vorig jaar gemist zorg er dan voor dat je ze dit jaar zeker te zien krijgt. Deze wordt verzorgd door ’t Belsenspan (Fam. Hulsman) uit Dalfsen.

Activiteiten Korenmolen de Leeuw
Op het molenplein van Windkorenmolen De Leeuw zorgen de Vrienden van de Molen weer voor de inwendige mens en zijn er diverse streekprodcukten te koop. Bovendien  zijn de molengidsen aanwezig om meer uitleg te geven over de werking van de molen.