Regio- Phishing, ransomware, CEO-fraude, DD0S-aanvallen. Een willekeurige opsomming van verschillende vormen van cybercriminaliteit, die ook kleine en grote ondernemers treft. Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR) en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland houden daarom al vanaf voorjaar 2019 voorlichtingsbijeenkomsten waarin ondernemers worden bij gesproken over de toenemende gevaren van online cybercriminaliteit. ‘Bij het verlaten van jouw bedrijfspand, controleer je toch altijd of alle deuren op slot zijn, doe je dat ook digitaal’ is de opening.

Praktijkcases
De cybersecurityspecialisten van NFIR leiden vervolgens aan de hand van praktijkcases de aanwezigen langs de verschillende onderwerpen, variërend van een goede passwordmanager tot een veilige back-up. Deze fysieke bijeenkomsten hebben tijdens de Corona-crisis een digitale variant gekregen in de vorm van webinars. NFIR en PVO Oost-Nederland hebben een nu een follow-up gecreëerd in de vorm van awareness-video’s waarin de negen onderwerpen die tijdens de bijeenkomsten en de webinars aan bod komen, stapsgewijs worden behandeld:

1. Hoe stel ik Twee Staps Authenticatie in?  

2. Hoe kan ik controleren of mijn wachtwoord is gelekt?

3. Waarom zou je een passwordmanager gebruiken?

4. Wat is phishing en hoe voorkom ik het?

5. Wat is CEO-fraude en hoe voorkom ik het?

6. Hoe kan ik de digitale veiligheid van mijn bedrijf testen?

7. Hoe maak ik een goede back-up?

8. Hoe vind ik goede IT-beveiligingshulp?

9. Hoe digitaliseert criminaliteit?

Deze instructiefilms zijn in een Playlist of los te bekijken via het YouTube-kanaal van NFIR: https://www.youtube.com/playlist?list=PLDwGkidPcvAic8vn-eRe3QeD-EzPZXtAw.

NFIR kan interessante referenties overleggen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) vroeg NFIR om de pentest voor de Corona-app uit te voeren. September 2019 deed NFIR onderzoek naar een hack op het ICT-systeem van de gemeente Lochem. 

Voor meer informatie kun je terecht op www.nfir.nl of www.pvo-oostnederland.nl.

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland is Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen brancheorganisaties, ondernemers(verenigingen), gemeenten, politie, justitie en het openbaar ministerie (OM).