DEVENTER – Minibiebs zijn in opmars. De kastjes aan de weg waar je gratis boeken kunt brengen, lenen, halen of ruilen, zijn inmiddels overal. Een paar minibieb-eigenaren bedachten daarom een Deventer minibieb-fietsroute, die maandag 26 juli van start gaat als onderdeel van het nieuwe festival Woordwaarde.

Initiatiefnemers Daphne Nijhof en Bastiaan Mokkink klopten in juni aan bij evenementenbureau dEVENTer met een corona-proof plan als alternatief voor de afgelaste Boekenmarkt. Nijhof: “De fietsroute is nu opgenomen in het gloednieuwe Deventer boekenfestival Woordwaarde, dat van maandag 26 juli tot 1 zondag augustus wordt gehouden als invaller voor de Boekenmarkt.”

MarleneHaageFotografieBM2036oudegoed

De audio-tour is voor iedereen gratis te downloaden via de app izi.TRAVEL. Deze Read & Ride Route gaat langs 23 van de in totaal 88 minibiebs van Deventer en Schalkhaar. Mokkink: “Ook na afloop van het festival Woordwaarde kan iedereen nog steeds de app downloaden en deelnemen. De minibieb-eigenaren waarderen het als de mensen eigen boeken meenemen en omruilen met de leukste boeken die ze onderweg tegenkomen.”

De 32 kilometer voert langs de mooie plekjes van de natuur, buurten en wijken van minibieb-hoofdstad Deventer. Nijhof: “Deelnemers kunnen de route ook in gedeeltes afleggen en onderweg zijn voldoende bankjes, horeca of boeren-rustpunten.” Mokkink: “Fietsroutes via izi.Travel zijn inmiddels onderdeel van de minibieb-rage, waarvan er nu twaalf bestaan. Liefhebbers reizen hiervoor het hele land af.”

Op internet staat de schatting dat Deventer het grootste aantal minibiebs heeft per duizend inwoners van Nederland. Mokkink: “Ooit was Deventer een boekdrukstad, daarna volgde de uitvinding van het aap-noot-mies-leesplankje, toen kwam de Grootste Boekenmarkt van Europa en nu zijn we minibiebhoofdstad van Nederland.”