Deventer- Met cultuur en lezingen een verbinding leggen tussen de wereld van het westen en oosten en daarmee het wederzijdse begrip vergroten. Dat is het hoofddoel van het nieuwe jaarlijkse Festival De Oriënt. De 1e editie vindt plaats van 22 tot en met 27 september op verschillende podia en locaties in Deventer. Het festival is bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in de cultuur en de achtergronden van de regio die zich uitstrekt van Turkije en Syrië tot voorbij het voormalige Perzië (Iran/Irak).

Festival De Oriënt, dat als ondertitel ‘ontmoeting tussen oost en west’ draagt, is de voortzetting van het Morgenland Festival Deventer, dat vorig jaar voor het eerst met groot succes werd gehouden. Concerten, spraakmakende films en documentaires en lezingen geven een beeld van de rijke geschiedenis en cultuur van landen als Syrië, Iran, Turkije en Armenië. De Oriënt is een regio die de laatste jaren vooral wordt gekenmerkt door gewelddadige conflicten en door politieke en religieuze tegenstellingen. Tegelijkertijd herbergt deze regio een duizenden jaren oude geschiedenis en een grote rijkdom aan culturen en volkeren.

Vredesweek

In Oost-Nederland en ook in Deventer wonen duizenden mensen die hun wortels hebben in de Oriënt. Het festival biedt de mogelijkheid tot ontmoetingen tussen de veelheid van migrantengroepen in Oost-Nederland onderling en tot ontmoetingen tussen autochtone Nederlanders en deze groepen. Net als vorig jaar bij het Morgenland Festival valt festival De Oriënt in de Vredesweek. Door deze koppeling met de kerken in Deventer en enkele andere organisaties biedt het festival verschillende extra’s zoals de Vredesweeklezing door de bekende arabist Maurits Berger op 22 september in Saxion en een stille tocht op 24 september door de binnenstad.

De Vredesweek wordt georganiseerd door de Deventer Ambassade van vrede. U kunt het programma downloaden (pdf, 580 KB).

Etty Hillesum Centrum

De coördinatie van het festival is in handen van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving. Nieuw is de deelname van het Etty Hillesum Centrum. Daar geeft op 24 september socioloog Joost Jongerden een lezing over de rol van de Koerden in de Oriënt, omlijst door muziek van ud-speler Monir Goran. Op 26 september is in het centrum een oriëntaalse middag na het concert in de Bergkerk, terwijl die avond in het Etty Hillesum Centrum een grote vredes- en geschiedenisquiz plaatsvindt.

Film

Filmhuis De Keizer  biedt van 25 t/m 27 september 2  spraakmakende films uit de oriëntaalse cinema, namelijk Theeb van de Jordaans/Engelse regisseur Naji Abu Nowar en Taxi Teheran van de beroemde regisseur Jafar Panahi uit Iran.  Ook is op 25 september de documentaire De Omslag te zien in de Bibliotheek Deventer aan de Brink. De maakster van deze documentaire over het Joods-Palestijnse vraagstuk , Jacqueline de Bruijn, is zelf aanwezig om te vertellen over de documentaire en om vragen te beantwoorden.

Muziek

Muziek speelt net als vorig jaar een grote rol in het festival. Zo geeft de band van de Syrische protestzanger Gharib op 23 september 2  gratis toegankelijke optredens: ’s middags in de foyer van de schouwburg en ’s avonds in het café van het Burgerweeshuis.

In de serie Zaterdagmiddagconcerten treedt 26 september het  Armeens/Turkse duo Vardan Hovanisian en Emre Gültekin op in de Bergkerk. Ook dit concert is heeft vrije entree.  Op de afsluitende middag, 27 september in de kleine zaal van de schouwburg, treedt het Mehmet Polat Trio op tijdens bijeenkomst met als thema de soefi-cultuur in muziek en gedichten. De kindersazgroep van Anadolunun Sesi en soefi-gedichten begeleid door blaasmuzikant Emrah Oguztürk zorgen voor de omlijsting.

Meer informatie

Meer informatie over het festival is te vinden op www.facebook.com/FestivalDeOrient.