Deventer – Het Deventer Ziekenhuis en Zorggroep Solis zijn vandaag een nieuw, gezamenlijk revalidatieprogramma voor patiënten met hartfalen gestart.

Nederland telt steeds meer mensen met hartfalen (afname pompfunctie van het hart). Vaak moeten deze mensen worden opgenomen in een ziekenhuis. In het DZ worden deze patiënten begeleid door een gespecialiseerde hartfalenpoli.
Na een opname blijkt het meestal lastig thuis de draad weer op te pakken. Bijvoorbeeld om een goede balans te vinden tussen rust en lichamelijke inspanning. Ook worden medicijnen niet altijd goed ingenomen. Dat kan leiden tot beperkingen en zelfs tot een nieuwe ziekenhuisopname.
Het DZ en Zorggroep Solis willen nu met een nieuw revalidatieprogramma patiënten beter voorbereiden op het weer naar huis gaan. Daarvoor worden patiënten na ontslag uit het ziekenhuis opgenomen in het verpleeghuis PW Janssen in Deventer. Daar volgt een programma op maat, onder meer gericht op het verbeteren van de conditie, de kwaliteit en duur van leven.
De duur van het programma is afhankelijk van de situatie van de patiënt en ligt tussen de zes weken en drie maanden. Zorgverleners van het ziekenhuis en van Solis stemmen de zorg wekelijks met elkaar af tijdens een multidisciplinair overleg.