Deventer- De eerste Nederlandse sprookjesverzameling, foto’s van Deventer in de jaren ’60 en een unieke Deventer druk uit 1642: ze zijn te zien in de expositie met nieuwe aanwinsten die vanaf 21 juli te bezichtigen is in De Schatkamer van Deventer Boekenstad, in de hal van het Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek aan het Klooster.

Sprookjes in een schriftje

Rond het jaar 1800 schreef een 11-jarige jongen de sprookjes op die de huisnaaister hem vertelde. Dit zogeheten Vertelsel Boektje kwam het in het bezit van de Athenaeumbibliotheek en kan beschouwd worden als de oudst bekende verzameling Nederlandse sprookjes.

Humanistische humor & Sinterklaas
De Athenaeumbibliotheek kon ook een Deventer druk aan haar rijke collectie toevoegen. Het betreft het in 1642 in Deventer gedrukte werk Laus ululae. Het werkje, waarvan geen tweede druk bekend is, staat vol met humanistische geleerdenhumor.
Voor de Goedheiligman is het nog wat vroeg, maar sinds kort beschikt de Athenaeumbibliotheek over de grootste verzameling boeken, documenten en voorwerpen over het Sinterklaasfeest. Bij de expositie worden een groot aantal bijzondere items getoond.

Deventer in de jaren ‘60
Van fotografe Betty Veldwachter, die fotopersbureau Davontur runde, zijn tientallen foto’s van Deventer in de jaren ’60 te zien. Deze nieuwe collectie van het Stadsarchief bevat thema’s als Go Ahead (zie foto), de kunstijsbaan, de markt en de IJssel.

Uylagtige heren, Trijntje Soldaats en de Goedheiligman: nieuwe aanwinsten
Te zien van 21 juli t/m 12 september 2015 in De Schatkamer van Deventer Boekenstad, Klooster 12, Deventer

Openingstijden zomerperiode (21 juli t/m 13 augustus): dinsdag, woensdag en donderdag van 13-17 uur
Openingstijden vanaf 17 augustus: maandag t/m vrijdag van 9-17 uur

Toegang gratis