Deventer – In een aantal berichten die vandaag in de media verschenen, wordt de indruk gewekt dat inwoners in Deventer afval scheiden dat naderhand bij elkaar komt, waarmee afvalscheiding nutteloos zou zijn. Dit is onjuist.

Deventenaren bieden hun plastic verpakkingsafval aan via de speciale plastic zak of via de oranje container. Daarnaast halen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt  aan huis blik, drankenkartons, papier en glas op. Al deze materialen worden gerecycled; een deel daarvan (plastic verpakkingsafval ) wordt gecombineerd aangeleverd aan de verwerker. Blik en drankpakken worden apart gerecycled.

Nieuw beleid

Net als in veel andere gemeenten gaat Deventer gebruik maken van de mogelijkheid om de oranje container (of plastic zak) te benutten voor blik en drankkartons (PMD). Dit is opgenomen in het Afval- en Grondstoffenplan dat op 2 september in de raad zal worden behandeld.

Extra service voor inwoners

Die inzameling van metalen en drankenkartons gebeurt nu nog  door Sallcon. De gemeente wil die sociale werkgelegenheid veilig stellen door het ophalen van boeken, elektronica, speelgoed en textiel met de zogenaamde ‘BEST tas”, een extra service voor de inwoners van Deventer. Zo voorkomen we ook dat die bruikbare materialen bij het restafval terecht komen.

Voorbereidingen kosten tijd

Deze nieuwe manier van werken vraagt organisatie en daarmee tijd. Ten eerste voor het raadsbesluit, daarna voor het inregelen van de logistiek en het gemeentebreed communiceren van de veranderingen.

Sociale werkgelegenheid

Overigens wordt de indruk gewekt dat alleen in Deventer wordt gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deventer kent inderdaad  een zeer hoge inzet van sociale arbeid maar ook  in Zutphen en Epe is bij de inzameling van huishoudelijk afval sprake van inzet van sociale werkgelegenheid.