Deventer – Open Joodse Huizen is een landelijk programma van kleinschalige bijeenkomsten van herinneren en herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de oorlog in deze huizen staat centraal. Op zes adressen in Deventer komt de geschiedenis tot leven. Directe getuigen, nazaten en huidige bewoners komen met persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding, aan de hand van foto’s, brieven, dagboekfragmenten, voorstellingen en muziek. ’s Middags zijn twee korte voorstellingen te zien in het Etty Hillesum Centrum met als afsluiting een optreden van klezmerorkest Jottem.

Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Het programma in de zes woningen is gratis toegankelijk. Houdt rekening met een beperkt aantal plaatsen. De toegang is € 10,= voor de hele middag.

Van 14.30-17.00 uur is er een programma in het Etty Hillesum Centrum met diverse theatervoorstellingen en muziekoptredens.

14.30 – 15.00 uur, Armando’s jongensjaren door Stan Fritschy
armando De theatermonoloog is gebaseerd op het boek “De straat en het struikgewas’ van Armando. Een man haalt herinneringen op aan zijn jongensjaren in de Tweede Wereldoorlog. De jongen woonde gedurende de oorlog in de buurt van het strafkamp Amersfoort en stroopte er met zijn vrienden de bossen af. Overal troffen zij de Duitse bezetter. Na de oorlog gaat de jongen (inmiddels man) naar Duitsland om te zien hoe de vijand er zonder uniform uitziet.
Het is een beeldend verhaal, luchtig en relativerend, zonder een moreel oordeel. Herkenbaar, ook voor jongeren.
De monoloog wordt gespeeld door Stan Fritschy.

15.30 – 16.00 uur, Het Gebeurde door Thea Rijsewijk en Johan Smit
TheaRijsewijkMargMinco‘Het Gebeurde’ is een indringende monoloog op basis van de autobiografische verhalen van de schrijfster Marga Minco. Actrice Thea Rijsewijk vertelt over het lot van de joden tijdens de oorlog en hun vervolging door de Duitse bezetter. Als toeschouwer beleef je mee hoe een gewoon Joods gezin in een rijtjeshuis geleidelijk van de Nederlandse samenleving wordt afgesneden, om uiteindelijk naar een vernietigings­kamp te worden afgevoerd. Alleen Marga weet te ontkomen. Zij werd door niet-Joodse medeburgers geholpen, maar haar familieleden en de meeste andere Joden niet. Klarinet: Johan Smit.

16.30 – 17.00 uur, Concert Jottem, klezmerhuisorkest van het EHC
jottemAls afsluiting van de Open Joodse Huizen brengt Klezmergroep JOTTEM een afwisselend programma met klezmer en jiddische muziek uit de joodse cultuur van Oost-Europa (chassidisch) en Zuid-Europa (sefardisch).

Jottem, de zeskoppige huisband van het Etty Hillesum Centrum,speelt Jiddische- en Klezmermuziek, die het ene moment ontroert en het andere moment weer vrolijk stemt. Een programma vol melancholie èn onbezorgde levenslust. Jottem bestaat uit: Johan Smit op klarinet, John Bos op accordeon, Jeroen Kluck op viool, Jan Miedendorp-deBie op contrabas en de zangeressen Aline Barraud en Marijke van der Steen.