Deventer- De eikenprocessierups veroorzaakt in toenemende mate overlast in het land. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente laat de rupsen wegzuigen. Dat gebeurt op basis van meldingen. Vanwege de enorme hoeveelheid rupsen in het land is er momenteel te weinig specialistische capaciteit om alle locaties snel te behandelen. De bestrijding loopt daardoor deels achter.

Voorrang

Gevoelige plekken zoals speeltuinen, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs worden met voorrang behandeld. De bestrijding op deze voorrangslocaties loopt niet achter. Het duurt gemiddeld nog steeds 3 werkdagen voordat een melding met hoge urgentie is uitgevoerd.

Achterstand

Voor meldingen met normale urgentie is de behandeltermijn opgelopen tot 15 werkdagen. Er wordt met man en macht gewerkt om de achterstand weg te werken.

Voorkom overlast

Voorkom ongemak en raak rupsen en resten ervan niet aan. Zorg bij bezoek aan natuurgebieden voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking met rupsen niet krabben of wrijven, maar spoel de huid met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Gezondheidsklachten

Ernstige gezondheidsklachten, veroorzaakt door de eikenprocessierups, kunt u melden bij GGD IJsselland via telefoonnummer 088 – 443 06 89 of per e-mail milieugezondheid@ggdijsselland.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op deventer.nl/eikenprocessierups.

Dit doen wij met uw melding

  1. Eén dag nadat u uw melding heeft gedaan, wordt deze zichtbaar op de interactieve kaart;
  2. Onze mensen beoordelen de prioriteit van uw melding en geven deze aan op de kaart;
  3. Als het nest is weggehaald, ziet u dit op de kaart.

Heeft u vragen? Kijk op www.deventer.nl/kaart-eikenprocessierups. U kunt ook bellen met 14 0570. Houd het zaaknummer bij de hand.