Deventer – Hoewel de paddenwerkgroep altijd kan bogen op een groep vaste vrijwilligers om te helpen bij de paddentrek, hebben zij ook nieuwe mensen nodig. Het enthousiasme waarmee de vrijwilligers van start gaan, maakt het overzetten van de amfibieën extra leuk.

De avond van 10 maart 2014 is echt een fantastische belevenis voor de nieuwe vrijwilligers Eelco Wagenvoort en Anne Lohuis uit Nieuw Heeten. Het is bijzonder: zij wonen niet in Deventer, maar zetten zich hier toch in als vrijwilliger. In Nieuw Heeten zullen ongetwijfeld padden zijn, maar die vinden hun weg vanzelf. Eelco en Anne werken in Deventer, eten er een hapje en gaan dan op naar de paddentrekplek aan de Wechelerweg.

In het begin van de avond is er nog niet veel te beleven van overstekende padden, maar als het donkerder en rustiger wordt, dan komt het op gang. De ogen van de nieuwelingen zijn nog niet echt getraind in het zien van de padden in de droge bladeren, maar als de padden op de weg zitten, en het licht van hun zaklamp schijnt erop, dan gaat er een juichende kreet. Voor de eerste keer een pad oppakken ontlokt het commentaar: wat koud, oppassen om niet te knijpen, voorzichtig in de emmer plaatsen. En met de zaklamp het diertje goed bekijken. De euforie van de eerstgevonden pad!

Als snel volgen er meer. En dan horen Eelco en Anne het ‘lawaai’ van de padden in de emmer. Gepiep, als kleine hondjes. Een heel apart geluid. Het klinkt heel sociaal. Anne merkt op: “Ze begroeten elkaar. Ze zeggen: dag, dag, dag”. En zo lijkt het ook. Hoe meer er in de emmer komen, hoe meer lawaai, maar dat kan ook zijn, omdat ze elkaar als ‘ladder’ gebruiken om te pogen uit de emmer te klimmen.

Het is windstil. Geschuifel in de bladeren is hoorbaar. Na goed schijnen met de lamp, weer luisteren, wachten tot er beweging komt. En ja, daar is een pad op weg, een vrouwtje. Eenmaal in de emmer klimt meteen een klein mannetje op haar. Ook weer een nieuwe ervaring voor Eelco en Anne: de amplex. Eelco grapt: “Wij doen aan matchmaking in de emmer.”

Aan het eind van de avond hebben 299 padden en 1 bruine kikker hun paringssloot bereikt. Dit is een heel hoog aantal, mede dankzij Eelco en Anne, die hun vuurdoop fantastisch vonden.

Monique Stillebroer

Wethouder Margriet de Jager bezoekt paddentreklocatie

Deventer, Margriet de Jager (Deventer Belang, o.a. verantwoordelijk voor leefomgeving) heeft (26-03) vanochtend meegeholpen met het overzetten van padden op de paddentreklocatie aan de Ceintuurbaan in Deventer.

Al eerder trok het werk van de vrijwilligers van de IVN Amfibieënwerkgroep met de geel fluorescerende paddentrekhesjes haar aandacht en nu heeft ze kunnen ervaren wat het betekent om de padden veilig aan de overkant van de druk bereden Ceintuurbaan te krijgen. Margriet de Jager: “Ik vind het heel waardevol waar de Amfibieënwerkgroep zich voor in zet. Tijdens mijn ambtsperiode zijn er een aantal nieuwe poelen in Deventer en omgeving gegraven. Ik hoop dat de amfibieënpopulatie daar zich ook gaat ontwikkelen. Ook in mijn nieuwe ambtsperiode zal ik mij blijven inzetten voor het leefmilieu.”

De Amfibieënwerkgroep kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Informatie en aanmelden kan op de website:

www.paddentrekdeventer.nl

Paddentrek Deventer Paddentrek Deventer1