Deventer – Met het programma PASSIE VOOR BACH wil Johannette Zomer samen met hoboïst Bart Schneemann rond het PALMPASEN weekend de connectie in beeld brengen die zij beiden met Bach hebben, maar hebben zij ook een nieuwe generatie componisten gevraagd om hun hedendaagse kijk op Bach te geven. Passie voor Bach is op donderdag 11 april te zien in Nieuw Sion in Diepenveen. Aanvang 20.00 uur.

Naast een selectie uit de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo klinkt er nieuw werk van jonge hedendaagse componisten. Er ontstaan zo twee wegen om naar zijn muziek te kijken: vanuit de historische uitvoeringspraktijk en door een nieuwe generatie componisten. Met gebruik van hetzelfde instrumentarium, historische instrumenten, maken 2 jonge talenten, Mathilde Wantenaar en Reza Namavar, een nieuwe interpretatie van de muziek van Bach. Zij schreven nieuwe werken die er zonder Bach niet zouden zijn geweest.

Achtergrondinformatie en kaartverkoop
Kaartverkoop is te vinden op www.zomeracademiezutphen.nl Kosten kaarten € 17,50 (volwassenen), € 10,00 (jeugd t/m 18 jaar)

CD
De werken van Bach uit dit programma zijn in mei 2017 opgenomen door Channel Classics in de Cunera Kerk te Rhenen. Het eerste exemplaar werd op 17 september in de Grote Kerk van Naarden aangeboden aan Jos van Veldhoven, artistiek leider van De Nederlandse Bachvereniging. 

Over de musici
Bart Schneemann is hoboïst, dirigent, docent en artistiek leider bij het Nederlands Blazersensemble. Hij studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam en was daarna geruime tijd eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire koestert, beslaat het repertoire van Johannette Zomer alles tussen middeleeuwse en contemporaine muziek, inclusief opera, Lieder en 17e-eeuwse Engelse Songs. Ze werkte regelmatig met Barokspecialisten als Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fisher en Valerie Gergiev. In 2013 richtte ze haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, uit een verlangen meer autonoom te kunnen zijn in de keuze van repertoire. Ze verscheen al met het ensemble op de Göttinger Händel Festspiele, bij het Festival van Saintes en de Itineraire Baroque, en in de Holywell Music Room te Oxford. ‘Laudate’ (2016) is het eerste album van Johannette Zomer met het Tulipa Consort.

Programma
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
BWV 1066: Orkestsuite no.1 in C: Ouverture
BWV 68: Also hat Gott die Welt geliebet: Aria ‘Mein gläubiges Herze’
Reza Namavar (1980) Sinfonia
BWV 105: Herr, gehe nicht ins Gericht: Aria: ‘Wie zittern und wanken’
BWV 1056: Klavecimbelconcert in f-klein: Largo
BWV 21: Ich hatte viel Bekümmernis: Sinfonia, Aria: Seufzer, Tränen, Kummer, Not
Mathilde Wantenaar (1993) Seufzer
BWV 1066: Orkestsuite no.1 in C groot: Courante, Gavotte I & II, Forlane
PAUZE
BWV 182: Himmelskönig, sei willkommen: Sonate
BWV 32: Liebster Jesu, mein Verlangen
BWV 196: Der Herr denket an uns: Sinfonia
BWV 199: Mein Herze schwimmt im Blut.

Foto: Jonas Sacks