Deventer- Het Deventer Ziekenhuis serveert zijn patiënten een keuzemenu dat niet alleen gezond en goed is, maar ook steeds duurzamer. En de patiënten vinden dat belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek.

In 2013 besloot het ziekenhuis al de plofkip te vervangen door een kip die een 2 sterren Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming heeft. Ook de eieren zijn inmiddels ingewisseld voor biologische varianten.

Eten uit de regio

Maar het
Deventer Ziekenhuis gaat verder. Zo wordt op dit moment het varkens- en rundvlees vervangen door biologische varianten. Dat vlees wordt overigens besteld bij de slager uit de buurt, waarmee aan een andere vereiste van duurzame voeding wordt voldaan: van dichtbij. De kip die patiënten geserveerd krijgen, komt uit Brabant, het brood van een warme bakker uit Apeldoorn. Op de inkoop van het brood is overigens flink bespaard. Door zo laat mogelijk in de middag te bestellen, weet het ziekenhuis beter hoeveel patiënten er de volgende dag zijn en worden overtollige voorraden vermeden. Datzelfde gebeurt met de andere maaltijdcomponenten. Door veel beter dan voorheen te meten en kleine verpakkingseenheden te bestellen, wordt er flink bespaard. Van het verdiende geld wordt het duurzame vlees betaald.

Samenwerking met Dimence

Het Deventer Ziekenhuis loopt met de inkoop van duurzame voeding landelijk gezien voorop. Wel is het zo dat een aantal productiekeukens nog niet kan leveren wat het ziekenhuis op de menukaart wil. Mede daarom is de samenwerking met Dimence uitgebreid. Deze GGZ instelling heeft een keuken waar de koks op ambachtelijke wijze zelf maaltijden bereiden waarbij zij zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken. Het Deventer Ziekenhuis heeft in het duurzame beleid ook de melk, karnemelk en yoghurt vervangen door biologische varianten. Op de Kinderafdeling krijgen de patientjes tegenwoordig geen fruithapje meer uit een potje, maar vers bereid.

Patiënten waarderen keus ziekenhuis

Uit een enquête onder klinische patiënten blijkt dat zij de duurzame voeding van het Deventer Ziekenhuis waarderen. Zo vindt 68,3% van de ondervraagden het belangrijk dat bij de inkoop van voeding de milieuaspecten zijn meegewogen. Bijna 60% wil het liefst vlees afkomstig van een diervriendelijke productie. Zo’n 55% hecht er waarde aan dat er geen kunstmatige toevoegingen zijn gebruikt en 38,5% vindt het belangrijk dat er vooral streekproducten worden ingekocht.

dz-logo