Deventer – Maandagmorgen 30 december was er in het stadhuis een bijeenkomst voor bewoners en ondernemers uit de Grote Overstraat die getroffen zijn door de brand van vrijdag 20 december. Onderwerp van gesprek was hoe bewoners en bedrijven verder kunnen.

Burgemeester Andries Heidema en ambtenaren beantwoordden vragen over onder andere herbouw van de panden en het aantrekkelijk houden van de straat voor winkelend publiek. Over de oorzaak van de brand kon de burgemeester nog geen uitspraken doen. Het politieonderzoek is nog in volle gang.

De winkels en horeca in de Grote Overstraat, behalve de afgebrande panden, zijn open en bereikbaar.

Herbouw

De eigenaren van de panden gaan met hun verzekeraar in overleg over de herbouw van de afgebrande panden. De gemeente verleent hier alle nodige medewerking aan. Tijdens de bouw zal de gemeente overlast proberen te beperken door de doorgang zoveel mogelijk vrij te houden. Over de termijn waarop (her)gebouwd kan worden is nog niets te zeggen. Dat is afhankelijk van hoe snel de eigenaren hun plannen klaar kunnen hebben.

Grote brand

Op vrijdag 20 december woedde in de Grote Overstraat een grote brand. Door het vuur raakten 3 panden zwaar beschadigd, een 4e pand liep vooral waterschade op. Er raakte gelukkig niemand gewond. De 15 bewoners en ondernemers van de 3 zwaar beschadigde panden kunnen niet terug naar hun woning of bedrijf. Zij hebben tijdelijk ergens anders onderdak gevonden. De gevels van de panden zijn gestut en de straat is weer vrij. Overige geëvacueerde omwonenden zijn inmiddels weer thuis. De brand zorgde voor veel overlast en narigheid bij de getroffenen. Om hen te ondersteunen startten diverse Deventenaren inzamelingsacties.