Deventer- De renovatie van de Brinkgarage is klaar. De afgelopen maanden onderging de garage onder de Wilhelminabrug, naast de binnenstad van Deventer, een uitgebreide opknapbeurt.

De garage was alweer enige tijd te gebruiken, maar nu zijn ook echt alle 300 parkeerplekken weer beschikbaar.

Wethouder Marcel Elferink: ‘Een lichte en ruime parkeergarage, dicht bij het centrum en goed bereikbaar. De Brinkgarage helpt zo om de binnenstad van Deventer toegankelijk te houden.’

Wat het meest opvalt zijn de nieuw voetgangersingangen aan de kant van de Zandpoort en het Sluiskwartier. Ook in de garage zijn verbeteringen doorgevoerd. Er is een nieuwe voetgangerszone gemaakt en alle verlichting is vernieuwd. Het parkeerdek heeft een nieuwe indeling gekregen en de laadvoorzieningen voor elektrische auto’s zijn uitgebreid. In totaal zijn er nu 12 laadplekken.

 

Tijdelijke garage is nu permanent

De Brinkgarage is in 2005 gebouwd als tijdelijke garage. Tot de komst van een ondergrondse parkeergarage onder het naastgelegen Sluiskwartier, zouden bezoekers aan de binnenstad hier kunnen parkeren. Om een aantal cultuur-historisch waardevolle panden in het Sluiskwartier te behouden, gingen de plannen voor die ondergrondse garage uiteindelijk niet door.

Om toch voldoende parkeermogelijkheden rond het centrum te hebben, besloot de gemeente in 2017 om van de Brinkgarage een permanente garage te maken. Met de renovatie van 2,5 miljoen euro die nu is afgerond, blijft deze kant van het Deventer stadscentrum ook in de toekomst goed bereikbaar.

De renovatie van de Brinkgarage is afgestemd op de plannen voor het naastgelegen Sluiskwartier. De toegang naar de Brinkgarage voor auto’s loopt nu nog vanaf de Emmastraat. In de nieuwe inrichting van het Sluiskwartier loopt de toegang en uitrit van de Brinkgarage vanaf het Pothoofd. Deze verbinding met het Pothoofd wordt na alle bouwwerkzaamheden in het Sluiskwartier gemaakt. Dit is naar verwachting in 2025.