Deventer- Op vrijdag 18 september is er een feestelijke bijeenkomst om de start van de restauratie van de Bergkerk in te luiden. De restauratie is nodig voor het behoud van dit beeldbepalende rijksmonument voor Deventer en Overijssel. Ook wordt de kerk beter geschikt gemaakt voor toptentoonstellingen. Omwonenden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn.

Doorkijkje op de Bergkerk

Voor de restauratie van de Bergkerk heeft de provincie Overijssel een subsidie verstrekt van ruim 1,1 miljoen euro. Daar legt de gemeente ruim € 675.000 bij. Hiervan is € 155.000 bestemd voor een nieuwe klimaatinstallatie en faciliteiten voor tentoonstellingen, zoals panelen.

Behoud toeristisch ‘pareltje’

Vanaf 2009 werkt Deventer aan het behoud van 3 monumentale kerken: de Grote of Lebuinuskerk, de Broederenkerk en nu de Bergkerk. Cultuurwethouder Robin Hartogh Heys: “De Bergkerk is een van de toeristische ‘pareltjes’ van Deventer en het historische decor voor veel evenementen. Door de restauratie poetsen we die parel nog eens flink op voor Deventer als boeiende beleefstad.”

Herbestemmen religieus erfgoed

De provincie Overijssel zet sterk in op het behoud van erfgoed. Religieus erfgoed, zoals kerken, is daar een belangrijk onderdeel van. Kerken vertellen namelijk het verhaal van Overijssel. Gedeputeerde cultuur provincie Overijssel, Hester Maij: “Om de Bergkerk duurzaam voor Overijssel te behouden, moet deze geschikt worden gemaakt voor de toekomst. Door de nieuwe klimaatinstallatie en faciliteiten voor tentoonstellingen kunnen er topexposities en kwetsbare stukken uit bijzondere collecties getoond worden. De kerk is een goed voorbeeld van een succesvolle herbestemming van religieus erfgoed.”

Tijdens de feestelijke bijeenkomst wordt ook het verhaal van de bouwhistorie van de kerk en haar grotendeels romaanse torens verteld. Deze historie is erg interessant en beslaat ruim 8 eeuwen.

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen aan Marion Savenije, onder vermelding van ‘aanmelden Bergkerk’.

Programma

Datum/tijd: 18 september van 14.30 tot 16.00 uur

  • 14.15 uur Inloop met koffie en thee, muzikaal omlijst
  • 14.30 uur  Welkom
  • 14.35 uur Cultuurwethouder Robin Hartogh Heys: ‘De Bergkerk klaar voor een nieuwe toekomst’
  • 14.45 uur Gedeputeerde provincie Overijssel, Hester Maij: ‘Belang van de restauratie voor provincie Overijssel’
  • 14.55 uur Muzikaal intermezzo
  • 15.05 uur Bouwhistoricus Jeroen Krijnen: ‘Het verhaal van de Bergkerk’ (wandeling langs enkele hoogtepunten van de bouwhistorie)
  • 15.25 uur Starthandeling door mevrouw Hester Maij en de heer Robin Hartogh Heys
  • 15.30-16.00 u Symfonie van de Bergkerk, een hapje en een drankje

Informatie over de restauratie van de Bergkerk vindt u op www.deventer.nl/bergkerk.