Regio- Een virus verspreidt zich razendsnel over Facebook en heeft in een paar dagen tijd al meer dan 250.000 bezoekers besmet. Het is een pornovideo die je naar een besmette website lokt en je ertoe moet verleiden de malware te installeren.

Om de video te bekijken hoef je namelijk alleen even een “Flash Player” te installeren. En daar gaat het mis. Je downloadt in werkelijkheid een zogeheten Trojaans Paard. Dit is een vorm van malware die zich ongemerkt op je computer installeert. Dit virus zet niet alleen je computer wagenwijd open voor kwaadwillenden, maar blokkeert ook virusscanners en verwijdertools, waardoor je er moeilijk weer vanaf komt.

Vrienden getagd
De video kan zich zo snel verspreiden op de sociale netwerksite, omdat het willekeurige Facebook-vrienden ‘tagt’ op het moment dat jouw computer besmet raakt. Jouw vrienden en de vrienden van de getagde personen zullen de link te zien krijgen. De kans is groot dat ze erop klikken, omdat het van een bekende komt.

Blijf alert!
Facebook zegt er alles aan te doen om de verspreiding van de malware tegen te gaan, maar kan dit niet helemaal tegenhouden. Blijf dus altijd alert en klik niet zomaar een link aan op Facebook. Ook niet als deze door een vriend van je geplaatst is, of als je in het bericht getagd bent. Als je gevraagd wordt iets te downloaden om de video te kunnen bekijken, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Deze truc wordt namelijk vaak door cybercriminelen gebruikt voor het verspreiden van malware. Verder kun je Facebook-instellingen de ‘tag controle’ aanzetten, zodat content waarin je getagd bent, pas na je goedkeuring in je tijdlijn verschijnt.

Bron: Opgelicht.nl