In 2006 introduceerde KWF Kankerbestrijding de SamenLoop voor Hoop in Nederland. Het concept is overgewaaid uit Amerika en is de Nederlandse vertaling van Relay for Life, het grootste inzamelingsevenement ter wereld ten bate van de kankerbestrijding. KWF Kankerbestrijding is licentiehouder voor Nederland. Sinds 2006 organiseren veel vrijwilligers op verschillende plaatsen in Nederland deze regionale 24-uurswandelestafette. Teams van 10 tot 15 deelnemers wandelen rond een sportpark, in een park of op een uitgezet parcours in de stad en zamelen geld in voor KWF Kankerbestrijding. De wandeling duurt 24 uur waarbij de teamleden elkaar afwisselen. Die 24 uur staan symbool voor de strijd tegen kanker, die immers ook 24 uur per dag doorgaat.

Loop mee en sta stil bij kanker
Gezellig, ontroerend en inspirerend: de SamenLoop voor Hoop zet meer dan enig ander evenement het psychosociale aspect van kanker centraal. Naast het inzamelen van geld voor kankeronderzoek, worden (ex-)kankerpatiënten in het zonnetje gezet, overledenen herdacht en het leven gevierd. Dit evenement levert daarmee niet alleen een sterk gevoel van saamhorigheid op, maar draagt ook bij aan het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit. Bovendien maakt SamenLoop voor Hoop de ziekte kanker beter bespreekbaar.

Enkele hoogtepunten
• De Openingsceremonie met survivors: onder warme aanmoediging lopen alle survivors samen de eerste ronde van het evenement.
• De indrukwekkende Kaarsenceremonie: als het donker is, worden alle kaarsen aangestoken. Een prachtig moment van herdenking.
• De feestelijke Slotceremonie: het zit erop! Na een bijzondere 24 uur loopt iedereen samen deze laatste ronde.

Hieronder de foto’s van de kaarsenceremonie in Schalkhaar:

Foto’s M. Brinkman-Thimister