Deventer- Patiënten met een hersentumor kunnen rekenen op goede zorg in de regio
Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala en Radiotherapiegroep vormen een regionaal samenwerkingsverband op het gebied van neurologische oncologie.

Dit betekent dat zij de kennis en expertise voor de behandeling van primaire hersentumoren hebben gebundeld. Daardoor krijgt elke patiënt binnen de regio Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Zwolle de optimale zorg bij zijn eigen neuro-oncoloog in het ziekenhuis. Een deel van de behandeling vindt bij een van de partners plaats: operaties en/of bestralingen bij Isala te Zwolle en bestralingen bij Radiotherapiegroep te Deventer.

Kwaliteitsnormen
In Nederland krijgen jaarlijks 1000 tot 1200 mensen een hersentumor. Voor neuro-oncologie zijn landelijke kwaliteitsnormen opgesteld. Zo moet een regionaal samenwerkingsverband per jaar minimaal 50 patiënten bespreken in een multidisciplinair overleg. En het participerende neurochirurgisch centrum moet minimaal 50 hersentumor operaties verrichten.

Goed voor de patiënt
Paul Bienfait, neuroloog Gelre ziekenhuizen en voorzitter van het samenwerkingsverband: “Om de zorg voor de 1,1 miljoen inwoners in deze regio te waarborgen, hebben wij ervoor gekozen om samen te werken. Voor de operatie en bestraling zullen sommige mensen wat verder moeten rijden maar voor de voor- en nazorg die vaker nodig is, kunnen patiënten dichtbij huis terecht. Als de arts routine heeft, neemt de kwaliteit van zijn werk toe. Dat verhoogt de kans op een langere tijd met kwaliteit van leven en het verlaagt de kans op fouten en complicaties. Dat is goed voor de patiënt.”

Uitbreiding samenwerking
De samenwerking komt onder andere tot uiting in het wekelijks overleg dat de regiopartners houden. Tijdens de videoconferentie bespreken de specialisten, waaronder de neuroloog, neurochirurg, radiotherapeut, internist-oncoloog, patholoog, radioloog en gespecialiseerd verpleegkundige neuro-oncologie, patiënten die onder behandeling zijn in de deelnemende ziekenhuizen. Bienfait: “Neuro-oncologische zorg is niet altijd zwart-wit. Door elkaar wekelijks te spreken, kun je sparren en leer je van elkaar. Ruim een jaar na de start van Neuro Oncologie Noord-Oost Nederland (NONON) kunnen we spreken van een succesvolle samenwerking.” De komende tijd zal de werkgroep de samenwerking verder verdiepen door ontwikkeling van regionale protocollen en afspraken, zowel medisch inhoudelijk als op verpleegkundig niveau. Dat betekent dat patiënten met een hersentumor kunnen rekenen op een optimale behandeling in deze regio.

dz-logo