Deventer- Op donderdag 4 en vrijdag 5 februari zet Saxion in Deventer haar deuren open voor 450 ‘junior onderzoekers’ uit de regio. Basisschoolleerlingen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar, maken op interactieve wijze kennis met de fascinerende wereld van techniek.

Basisschoolleerlingen onderzoeken de wereld van muziek

Ze werken tijdens het Zabuki wetenschapsfestival aan het thema “Daar zit muziek in.”

Een programma vol verwondering

De kinderen volgen tijdens deze dagen prikkelende workshops gerelateerd aan muziek. Zo onderzoeken ze in de workshop van de pabo hoe ze geluiden kunnen maken zonder al te veel muziekinstrumenten te gebruiken en vinden in de workshop van de opleiding Archeologie het antwoord op de vraag hoe je geluid kan gebruiken bij archeologie. In de workshop Life Science bouwen de leerlingen een chemische reactie die eindigt met een muzikale verrassing. Saxion-studenten begeleiden de workshops en zorgen voor een laagdrempelige en jeugdige techniekbeleving.

Techniekpromotie voor de toekomstige generatie

Door kinderen in de basisschoolleeftijd al in aanraking te brengen met techniek, hoopt Saxion bij hen de interesse voor dit vakgebied aan te wakkeren. Dit is geheel in lijn met `Living Technology´, het speerpunt van Saxion dat zich richt op technologische innovaties die het dagelijkse leven verrijken. Het evenement krijgt financiële ondersteuning vanuit het Saxion Programma Bètatechniek, dat zich inzet voor bewustwording van techniek voor een brede jeugdige doelgroep, van 8 tot 18 jaar:saxion.nl/betatechniek.

Wat is Zabuki?

Zabuki is een kinderscience-café. Elke maand is er een Zabuki-middag in Deventer waar kinderen in contact komen met techniek en wetenschap. Daarnaast organiseren Zabuki en Saxion een jaarlijks festival met workshops rondom een actueel thema. Door de krachten te bundelen met Zabuki sluit Saxion naadloos aan op de politieke agenda, waar aandacht voor techniek in het basisonderwijs een belangrijke plek inneemt.