Jonge stemmen verdedigden vanmorgen in de Ridderzaal bloedserieuze stellingen over kinderrechten tijdens Kleine Prinsjesdag, georganiseerd door UNICEF. Kamerleden van vijf politieke partijen (PvdA, SP, GroenLinks, VVD en CDA) haakten aan in het bevlogen debat tussen de met hoed of stropdas getooide scholieren. De vier leerlingen van het Montessori Lyceum Herman Jordan uit Zeist wonnen de eerste prijs, een enorme beker en volgende week taart voor de hele klas. “Ik kan bijna niet geloven dat we gewonnen hebben!”, aldus Marleen van Dijk van het winnende team.

“We moeten laten zien dat jongeren ertoe doen”, aldus de 15-jarige Stijn Harder uit Bloemendaal, die als Koning van de Jeugd een zelfgeschreven troonrede voorlas en overhandigde aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In zijn speech sprak de Koning van de Jeugd over jongerenparticipatie, kinderarbeid in Nederland, jeugdstrafrecht en vreemdelingenbeleid. “Volwassenen kunnen niet altijd denken zoals jongeren. En daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van de kracht van jongeren.”

Het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en het Amsterdamse Vossius Gymnasium debatteerden over het recht van jongeren om mee te besluiten over wetgeving die hen aangaat, zoals de Alcoholwet. “Kinderen kunnen nog niet goed vooruit kijken”, aldus een van de Amsterdamse leerlingen. Hilversum, daar tegenin: “Wij voelen de gevolgen van deze besluiten meer dan volwassenen”, en bovendien: “Meepraten is belangrijk, want jong geleerd is oud gedaan.”

Het Willem de Zwijger College uit Papendrecht pleitte ervoor dat bedrijven kinderen in de vakantieperiodes een onbeperkt aantal uren mogen laten werken. “Jongeren hebben ook geld nodig om leuke dingen te kunnen kopen”, aldus een van de scholieren. Het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer bracht daar tegenin: “Kinderen zijn kwetsbaar en hebben bescherming nodig.”

Het volgende debat tussen scholieren uit Zeist en Utrecht ging over jeugdstrafrecht. “Je hersenen groeien door tot je 23e, daarom kun je als minderjarige niet verantwoordelijk worden gehouden voor een moord”, was het argument van een scholier van het Herman Jordan Lyceum uit Zeist, die moest verdedigen dat een 17-jarige moordenaar nooit volgens het volwassenstrafrecht mag worden berecht. “Ieder kind is anders en bij sommige kinderen zijn de hersenen al veel vroeger volgroeid. Daarom verdient iedereen een passende straf”, bracht het Utrechts Stedelijk Gymnasium daar tegenin.

Leerlingen van het Coornhert Gymnasium uit Gouda pleitten voor het recht op een vervolgopleiding voor uitgeprocedeerde asielzoekers. “Niemand heeft de keus waar hij geboren wordt, iedereen heeft recht op kansen. Het is zonde als er talent verloren gaat.” Het Stedelijk Gymnasium ’s Hertogenbosch argumenteerde dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt: “Het geld moet gebruikt worden om te investeren in de landen waar deze mensen vandaan komen.”

Staatssecretaris Van Rijn is onder de indruk van de jongeren en belooft de behandelde thema’s met zijn collega-bewindslieden te bespreken. “We vinden het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind heel belangrijk. Ik beloof nóg meer te kijken hoe we kinderen en jongeren kunnen betrekken bij het beleid”, aldus Van Rijn. “Nederland moet een voorbeeld zijn van hoe kinderen kunnen opgroeien.”

Deze deelnemers aan Kleine Prinsjesdag waren uitverkozen als beste debaters van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi dat op 28 maart in Arnhem werd gehouden. In 2016 worden deze voorrondes weer gehouden, op 2 april in Arnhem.


http://nieuws.unicef.nl/jongeren-in-verhit-debat-in-ridderzaal-tijdens-kleine-prinsjesdag/

ehl_logofc