Deventer – Vandaag heeft in het Deventer Ziekenhuis een patiënt een schouderprothese gekregen met behulp van een 3D richtapparaat. Dat is een primeur voor Nederland.

Met CT scanbeelden wordt in de computer een 3D model gemaakt van de versleten schouder. In dit computermodel wordt de nieuwe schouderprothese ontworpen en de beste stand van die prothese bepaald. Met 3-D print techniek wordt een kunststof model van het kommetje van de schouder gemaakt en een patiëntspecifiek richtapparaat. Hiermee kan de prothese op de graad nauwkeurig worden ingebracht. Waar in het verleden een schouderprothese met goed timmermansoog werd geplaatst, kan dit nu veel nauwkeuriger met de 3-D print techniek.

3d print.JPG

”Een grote verbetering, waarbij we met deze techniek verwachten dat de schouderprotheses veel langer mee zullen gaan”, zegt orthopeed Rinco Koorevaar die de operatie uitvoerde. Het Deventer Ziekenhuis is het 1e ziekenhuis in Nederland dat met deze 3-D techniek werkt. Koorevaar verwacht vele patiënten te kunnen helpen met deze techniek. Per jaar krijgen ongeveer 60 patiënten in het Deventer ziekenhuis een schouderprothese.