Deventer- De pas aangestelde stadstroubadour van Deventer, Maarten van Veen, gaat een serie liedjes schrijven over onbekende Deventenaren en hun verhaal. Na een pilot over de vrijwilligers van het Dickensfestijn, gaat hij in het nieuwe jaar officieel van start met een song over Marco Heemskerk, koster van de Lebuinuskerk. Hij zal het nummer uitvoeren op 7 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Deventer, in het stadhuis.

Ode aan de inwoners
De stadstroubadour schrijft liedjes over de levens en beroepen die Deventer typeren. Niet altijd de bekendste mensen, maar juist de mensen die onder de radar veel belangrijk werk verrichten. Bijvoorbeeld medewerkers van kenmerkende bedrijven, maar ook vrijwilligers of welzijnswerkers. Hij gaat naar de mensen toe. Hij schrijft de songs naar aanleiding van een interview en voert ze uit op een plek die hoort bij het verhaal. Daarbij zijn ook collega’s, vrienden en stadsgenoten welkom.

Van Veen: “Ik vind het een eer om als eerste troubadour van Deventer liedjes te mogen schrijven over mijn stadsgenoten en hun verhaal. Ik hoop dat de liedjes eraan bijdragen dat we wat meer oog krijgen voor elkaar en voor wat iedereen bijdraagt aan onze mooie stad.”

Televisieprogramma
Samen met Deventer radio en televisie wordt er een programma gemaakt rondom de muzikale stadsverhalen, zodat ze toegankelijk worden voor heel Deventer. De songs en interviews zijn vanaf 8 januari terug te vinden via www.stadstroubadourdeventer.nl. De Stadstroubadour is voor een periode van 2 jaar aangesteld door de gemeente en schrijft in die tijd 10 songs.

De Reisgenoot
Maarten van Veen, bekend onder de artiestennaam de Reisgenoot, is de eerste Stadstroubadour van Deventer. Hij speelt gitaar en bezingt de wereld. De muziek van de Reisgenoot is poëtisch én begrijpelijk. In zijn eigen taal, het Nederlands, neemt hij je mee op reis naar de uithoeken van de wereld of de hoek van de straat. Maarten is betrokken bij zijn woonplaats Deventer en bij de cultuur in de stad. Zo richtte hij het Deventer Songwriters Gilde op, waarmee hij ervoor gezorgd heeft dat muzikanten in deze muzikale Hanzestad elkaar beter weten te vinden.

Stadstroubadour Deventer

Stadstroubadour Maarten van Veen