Deventer – Kathedrale Klanken. Onder dit motto zal de stichting Lebuinusconcerten in de maanden juli en augustus een drietal orgelconcerten van hoog niveau organiseren. Vertrekpunt is de schitterende Lebuinuskerk, een van de grootste kerken in Nederland en ooit bisschopskerk, dus een kathedraal bij uitstek! En daarnaast het Holtgräveorgel dat ver buiten de grenzen van ons land bekend is.

lebuinus pers
De organisatie heeft dit jaar organisten van “Kathedralen” in Nederland uitgenodigd.
Beginnen mag Jan Hage, domorganist van Utrecht met een concert op 17 juli.
Hij zal de Sonate in c-moll of wel “Der 94. Psalm” van Julius Reubke vertolken. Reubke was een leerling van Franz Liszt. Deze Sonate behoort tot de grote meesterwerken van de Duitse Romantiek voor orgel. Op 31 juli zal Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk in Amsterdam plaats nemen achter de klavieren van het Holtgräveorgel. Hij zal werken van Copland, Marin, Mendelssohn spelen. Als afsluiting van de serie zijn Jan Kleinbussink en Kirstin Gramlich, voormalige en ambterende cantor-organist van de Lebuinuskerk op 14 augustus uitgenodigd. Zij zullen samen de paascyclus “Les Corps Glorieux” van Olivier Messiaen vertolken.

Deze boeiende cyclus over de tegenstelling van dood en leven wordt nauwelijks in Nederland uitgevoerd. Een unieke kans om dit meesterwerk in zijn geheel eens te horen. Voor dit laatste concert zal er vanaf 19.15 uur een inleiding plaatsvinden. De organisten geven voorafgaand aan het concert uitleg over de muziek van Olivier Messiaen en “Les Corps Glorieux”.
Alle concerten beginnen om 20.00 uur. De toegang is 7,50 euro.

17 juli: Jan Hage
31 juli: Matteo Imbruno
14 augustus: Kirstin gramlich en Jan Kleinbussink