Deventer- Afgelopen maandag, 31 augustus 2020, organiseerde Museum De Waag een determinatiemiddag in het kader van de tentoonstelling ‘Deventer Bezet & Bevrijd’. Met een breed scala aan objecten spreekt het museum van een succesvolle middag.

Op deze determinatiemiddag konden verzamelaars en particulieren vondsten en objecten meebrengen die verband houden met Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anne van Geuns, conservator bij museumorganisatie Deventer Verhaal, heeft samen met een kunsttaxateur en kenner van de Tweede Wereldoorlog de ingebrachte stukken op authenticiteit en historische waarde beoordeeld.

Van Geuns heeft zeer uiteenlopende stukken voorbij zien komen. Zo brachten particulieren objecten uit het dagelijks leven tijdens de oorlog, correspondentie en een aantal bodemvondsten mee. “Je weet nooit van tevoren welke bijzondere vondsten en voorwerpen je op zo’n determinatie allemaal onder ogen zult krijgen.” vertelt Van Geuns. Ook deze middag in De Waag bracht weer veel geschiedenis naar boven met een breed scala aan objecten. “Zo hebben we een instructieboekje van een M2 Browning machinegeweer met een bijbehorend notitieboekje met diverse namen bekeken. Beide objecten hebben brandschade en de daarop genoteerde namen komen overeen met de Amerikaanse bemanning van een gecrashte B-17, een viermotorige zware bommenwerper, die op 26 november 1944 bij Tjoene in Diepenveen terechtkwam.“

“Een andere bezoeker had een nog in redelijke staat verkerende scheidsrechter insigne van de Olympiade in Berlijn uit 1936 meegenomen. Daarnaast nam hij ook andere kleine in de bodem aangetroffen objecten zoals munten, knopen en een Duitse insigne mee. Wat ook interessant was, was een in de buurt van het Hassinkbos in Epse gevonden 20mm huls van een boordkanon van een Hawker Typhoon. Dat boordkanon werd destijds ingezet bij de beschieting van een lokale V1 brandstofopslag of een passerend vijandelijk treinkonvooi op het nabije spoor. Er was ook een aluminium fragment dat ooit onderdeel was van één van de twee straalturbines van een geëxplodeerde Messerschmidt 262 dat bij Wilp tijdens een luchtgevecht werd uitgeschakeld.”

“Het was best wel een beladen middag met veel persoonlijke verhalen.” vervolgt conservator Van Geuns. “We kregen bijvoorbeeld een persoonlijke brief van 20 december 1944 onder ogen met daarin een ooggetuigenverslag van een zwaar bombardement op Deventer. Maar ook een mapje met herinneringskaarten aan de bezettingstijd, destijds kort na de oorlog uitgebracht door De Bezige Bij. Ook werden aangrijpende notities uit kamp Vught en Dachau getoond door de zoon van een gevangengenomen verzetsman uit Utrecht.” aldus Van Geuns.

Na de determinatie bood Museum De Waag de bezoekers van deze middag gratis toegang tot de tentoonstelling ‘Deventer Bezet & Bevrijd’ als dank voor hun inbreng.

Foto: Historisch Centrum Overijssel